Čokoládové a ovocné dezerty sa tešia veľkej obľube, ale tento jemný cuketový koláč si zaslúži skutočnú pozornosť! Je nádherne vláčny, vďaka nakrájanej cukete, čučoriedkam a sladkej citrónovej poleve.
Čo budeme potrebovať
Mokré prísady
- 250 g nakrájanej cukety
- 2 vajcia
- 125 g medu
- kôra z 2 citrónov
- 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- ½ lyžičky mandľového extraktu
Suché prísady
- 375 g mandľovej múky
- 180 g ovsenej múky
- 1 lyžička jedlej sódy
- ¼ lyžičky soli
Na čučoriedky
- 300 g čerstvých čučoriedok
- 2 lyžice ovsenej múky
Na citrónovú polevu
- 100 g masla izbovej teploty
- 250 g práškového cukru
- 1 lyžica čerstvej citrónovej šťavy
- 1 lyžička citrónovej kôry
Na ozdobu
- Extra čučoriedky na posypanie
Postup
- Predhrejte rúru na 180 stupňov.
- Štvorcovú Formu vyložte papierom na pečenie a postriekajte nepriľnavým sprejom na varenie.
- Nakrájanú cuketu vložte do utierky a vytlačte všetku vodu.
- Do veľkej misy pridajte nakrájanú a vylisovanú cuketu, vajcia, med, citrónovú kôru, citrónovú šťavu a mandľový extrakt a šľahajte, kým sa dobre nespoja.
- Ďalej pridáme suché ingrediencie, mandľovú múku, ovsenú múku, jedlú sódu a soľ.
- Miešajte, kým sa dobre nespoja.
- Do samostatnej strednej misy vhoďte čučoriedky spolu s 2 lyžicami ovsenej múky.
- Obalené čučoriedky vmiešame do cesta.
- Nalejte cesto do pripravenej panvice.
- Pečte 30–35 minút alebo kým špáradlo nevyjde čisté.
- Pred pridaním polevy nechajte koláč úplne vychladnúť na mriežke.
- Urobte polevu. Vyšľahajte maslo, práškový cukor, citrónovú šťavu a citrónovú kôru spoločne do hladka.
- Vychladnutý koláč potrite polevou.
- Ozdobte niekoľkými čučoriedkami.