Skvelý cuketovo-syrový casserole, ktorý si vďaka jeho jemnej chuti úplne zamilujete!
Ingrediencie:
- 1 väčšia cuketa
- 2 PL masla
- 1/2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 1/2 šálky šľahačky alebo smotany
- 150 g strúhaného syra, napríklad goudy či eidamu
- 100 g parmezánu
- soľ, korenie
Postup:
- Predhrejte si rúru na 200°C.
- Umytú cuketu nakrájajte na hrubšie plátky a zľahka z oboch strán osoľte.
- Posolené plátky cukety položte na vrstvu papierových utierok a nechajte z každej strany 10 minút odpočívať. Cuketa takto pustí prebytočnú tekutinu.
- Do zapekacej misky či pekáča vyskladajte plátky cukety.
- V panvici rozpustite maslo a nechajte na ňom zosklovatieť na kocky nakrájanú cibuľu.
- Pridajte prelisované strúčiky cesnaku a varte približne 2 minúty.
- Prilejte smotanu a priveďte ju do varu.
- Pridajte polovicu množstva nastrúhaného parmezánu a tri štvrtiny množstva strúhaného syra.
- Dôkladne miešajte až do okamihu, kým sa syr roztaví.
- Následne touto syrovou omáčku prelejte plátky cukety v zapekacej miske.
- Misku či pekáč prikryte alobalom a vložte do predhriatej rúry.
- Pečte približne 15 minút.
- Odstráňte z misky či pekáča alobal a posypte zvyšným množstvom syra a parmezánu.
- Pečte ešte približne 5 minút dozlatista.
Takto zapečená cuketa chutí najlepšie s čerstvým pečivom.