Z repy si môžete pripraviť množstvo skvelých dobrôt, ktoré vám nejaký čas vydržia. Vyskúšajte niektorý z našich receptov!
Džem z červenej repy
Budete potrebovať
- 2 kg varené červené repy
- 1,5 kg krupicového cukru
- 3 veľké citróny, olúpané
- 150 gramov lúpaných mandlí
- zázvor podľa chuti
Postup prípravy
- Uvarenú červenú repu nakrájajte na rezančeky veľkosti zápalky.
- Nechajte vo veľkej mise zasypanej cukrom cez noc macerovať (zmäknúť).
- Druhý deň dajte zmes cukru a repy do veľkej ťažkej panvice spolu s citrónmi nakrájanými na štvrtky.
- Zmes priveďte do varu a miešajte, kým sa cukor nerozpustí.
- Nechajte na miernom plameni variť až 3 hodiny, dovtedy sa zmení na priesvitne hnedú.
- Pridajte nasekané mandle spolu s nasekaným zázvorom podľa chuti.
- Nechajte prevariť ďalších 15 minút.
- Zmes nechajte vychladnúť a zhustnúť.
- Vložte do pohárov a dobre zaviečkujte.