Toto pečivo je dokonale ochutené škoricou, muškátovým orieškom, zázvorom a klinčekmi. Nemusíte ho robiť iba cez Vianoce. Skvele sa tiež hodí ku káve, čaju alebo horúcej čokoláde ako zdravá desiata či dezert.
Ingrediencie
- 1 šálka datlí, vykôstkovaných
- 1/4 šálky vody
- 1/4 šálky margarínu alebo kokosového oleja, rozpusteného
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1 a 1/2 hrnčeka špaldovej múky
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 a 1/2 lyžičky škorice, mleté
- 1/2 lyžičky zázvoru, mletého
- 1/4 lyžičky muškátového orieška, mletého
- štipka klinčekov, mletá
- 1 plechovka plnotučného kokosového mlieka (voliteľne)
Postup
- Pokiaľ chcete pečivo zdobiť kokosovou šľahačkou, dajte plechovku plnotučného kokosového mlieka cez noc do chladničky.
- Na prípravu cukroviniek predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
- Plech vyložte papierom na pečenie.
- Do kuchynského robota dajte datle, vodu, rozpustené maslo (alebo kokosový olej) a vanilku.
- Spracujte do hladka, asi 1-2 minúty.
- Do stredne veľkej misy pridajte múku, prášok do pečiva, škoricu, zázvor, muškátový oriešok a klinčeky.
- Vmiešajte datľovú zmes a všetko rukami premiešajte.
- Cesto položte na ľahko pomúčenú plochu a rozvaľkajte ho na hrúbku asi 0,6 cm.
- Pomocou vykrajovača vytvarujte 18 perníčkov.
- Perníčky položte na pripravený plech a pečte 10 minút.
- Nechajte ich vychladnúť.
- Teraz si pripravte kokosovú šľahačku: smotanu vydlabte z konzervovaného plnotučného kokosového mlieka.
- Krém by sa mal oddeliť od kokosovej vody, keď sa chladí cez noc.
- Pomocou mixéra vyšľahajte smotanu do ľahko nadýchanej hmoty.
- Krém dajte do zdobiaceho vrecka alebo igelitového vrecka s malým otvorom v rohu.
- Ozdobte perníčky podľa seba!