Dháľ z čiernej šošovky

Dháľ z čiernej šošovky

Tento krémový vegánsky pokrm patrí medzi tradičné indické dhály a je neuveriteľne jednoduchý a pritom chuťovo luxusný. To musíte vyskúšať!

INGREDIENCIA

  • 1 šálka sušenej čiernej šošovky beluga
  • 2 lyžice kokosového oleja
  • 1 tyčinka škorice
  • 1 bobkový list
  • 1 lyžička rasce
  • ½ lyžičky mletej kurkumy
  • 1 lyžička mletého koriandra
  • 1 lyžica garam masaly (môžete tiež použiť karí)
  • 1 cibuľa, nakrájaná na kocky
  • 2,5 cm kúsok zázvoru, nasekaný
  • 4 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 1 šálka pasírovaných paradajok
  • ½ lyžičky kajenského korenia (alebo podľa chuti)
  • ⅓ šálky červených fazule (varených, z plechovky)
  • 70 g kokosovej smotany (alebo plnotučného kokosového mlieka)
  • 1 lyžica listov pískavice, drvených (voliteľne)
  • soľ, podľa chuti

Na servírovanie (voliteľné)

  • čerstvé červené čili papričky
  • koriander
  • ryža basmati
  • naan

POSTUP

  1. Čiernu šošovku namočte cez noc, preberte a odstráňte všetky drobné kamienky.
  2. Druhý deň dobre opláchnite, pridajte do hrnca 3 šálky vody a varte asi 25–30 minút.
  3. Po uvarení sceďte a dajte bokom.
  4. Do hrnca s hlbokým dnom na strednom plameni rozpáľte olej, pridajte škoricu, bobkový list a rascu.
  5. Restuje za stáleho miešania niekoľko minút.
  6. Pridajte mleté ​​korenie (kurkumu, koriander, garam masalu) a za stáleho miešania ešte pár minút restujte.
  7. Pridajte cibuľu a premiešajte, potom zázvor a cesnak.
  8. Restujte ďalej, kým korenie neuvoľní hlbokú arómu bez toho, aby sa pripálilo.
  9. Pridajte paradajkový pretlak a kajenské korenie a nechajte asi 5 minút prevariť.
  10. Nakoniec pridajte aj uvarenú šošovku a fazuľu s 375 ml vriacej vody. V
  11. Varte asi 30 minút priklopené pokrievkou.
  12. Pokiaľ sa vám zdá zmes príliš vodnatá, v polovici doby varenia pokrievku zložte.
  13. Po uvarení vmiešajte kokosovú smotanu/mlieko a listy senovky (ak používate) a varte ďalších 5 minút.
  14. Podľa chuti pridajte soľ.
  15. Vyberte tyčinku škorice a bobkový list.
  16. Podávajte ozdobené koriandrom a chilli papričkami as ryžou.
  17. Naan je tiež perfektný doplnok.
Šošovkové karí servírované v panvici a ozdobené bylinkami a chilli papričkami.
www.heartfultable.com

Aj s našimi ďalšími receptami na indický dhal sa prenesiete rovno do Indie! Lahodné kombinácie korenia z Ďalekého východu vás nenechajú pokojnými.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.