Tento krémový vegánsky pokrm patrí medzi tradičné indické dhály a je neuveriteľne jednoduchý a pritom chuťovo luxusný. To musíte vyskúšať!
INGREDIENCIA
- 1 šálka sušenej čiernej šošovky beluga
- 2 lyžice kokosového oleja
- 1 tyčinka škorice
- 1 bobkový list
- 1 lyžička rasce
- ½ lyžičky mletej kurkumy
- 1 lyžička mletého koriandra
- 1 lyžica garam masaly (môžete tiež použiť karí)
- 1 cibuľa, nakrájaná na kocky
- 2,5 cm kúsok zázvoru, nasekaný
- 4 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 šálka pasírovaných paradajok
- ½ lyžičky kajenského korenia (alebo podľa chuti)
- ⅓ šálky červených fazule (varených, z plechovky)
- 70 g kokosovej smotany (alebo plnotučného kokosového mlieka)
- 1 lyžica listov pískavice, drvených (voliteľne)
- soľ, podľa chuti
Na servírovanie (voliteľné)
- čerstvé červené čili papričky
- koriander
- ryža basmati
- naan
POSTUP
- Čiernu šošovku namočte cez noc, preberte a odstráňte všetky drobné kamienky.
- Druhý deň dobre opláchnite, pridajte do hrnca 3 šálky vody a varte asi 25–30 minút.
- Po uvarení sceďte a dajte bokom.
- Do hrnca s hlbokým dnom na strednom plameni rozpáľte olej, pridajte škoricu, bobkový list a rascu.
- Restuje za stáleho miešania niekoľko minút.
- Pridajte mleté korenie (kurkumu, koriander, garam masalu) a za stáleho miešania ešte pár minút restujte.
- Pridajte cibuľu a premiešajte, potom zázvor a cesnak.
- Restujte ďalej, kým korenie neuvoľní hlbokú arómu bez toho, aby sa pripálilo.
- Pridajte paradajkový pretlak a kajenské korenie a nechajte asi 5 minút prevariť.
- Nakoniec pridajte aj uvarenú šošovku a fazuľu s 375 ml vriacej vody. V
- Varte asi 30 minút priklopené pokrievkou.
- Pokiaľ sa vám zdá zmes príliš vodnatá, v polovici doby varenia pokrievku zložte.
- Po uvarení vmiešajte kokosovú smotanu/mlieko a listy senovky (ak používate) a varte ďalších 5 minút.
- Podľa chuti pridajte soľ.
- Vyberte tyčinku škorice a bobkový list.
- Podávajte ozdobené koriandrom a chilli papričkami as ryžou.
- Naan je tiež perfektný doplnok.
Aj s našimi ďalšími receptami na indický dhal sa prenesiete rovno do Indie! Lahodné kombinácie korenia z Ďalekého východu vás nenechajú pokojnými.