Zemiaková nátierka zo sladkých zemiakov nie je nič neobvyklé. Konzistenciou je ako klasická kaša, ale keď si ju naberiete na slaný kreker, budete sa olizovať až za ušami.
Ingrediencie:
- 1 kg sladkých zemiakov
- 2 vetvičky čerstvého tymiánu
- 1 vetvička čerstvého rozmarínu
- 1/2 zväzku čerstvé pažítky
- 1/2 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky mletého štvorfarebného korenia
- 1/2 kocky rozpusteného masla
- 4 – 5 lyžíc smotany na šľahanie
- 2 lyžice javorového sirupu
- 50 g drvených pekanových orechov
Postup:
- Hrniec naplníme vodou a privedieme do varu.
- Akonáhle sa voda varí, pridáme olúpané a na kúsky nakrájané zemiaky.
- Varíme zhruba 30 minút, kým nebudú mäkké. Precedíme a necháme trochu vychladnúť.
- Potom zemiaky roztlačíme na kašu. Prihodíme nasekané bylinky, soľ, korenie a premiešame.
- Prilejeme javorový sirup, smotanu aj maslo.
- Vezmeme ručný mixér a všetko dôkladne rozmixujeme, aby zemiaky vstrebali všetky tekutiny.
- Preložíme do servírovacej misky, posypeme pekanovými orechmi a obložíme krekry, chipsy, opečenými plátkami bagety či nakrájanou zeleninou, prípadne všetkým.
- Kto chce, môže ešte povrch poliať ďalším javorovým sirupom a poriadne zaboriť napríklad kreker.