Táto nátierka je krémová, jemná a najlepšia je, keď ju budete podávať s teplým chrumkavým talianskym chlebom alebo na panini. Spojenie sušených paradajok a pečeného baklažánu je úplne geniálne!
Ingrediencie
- 2 stredné, pevné baklažány
- 1 pohár (200 g) sušených paradajok v olivovom oleji, scedených
- 3 strúčiky cesnaku
- 4 lyžice paradajkového pretlaku zmiešané s 1 šálkou vody
- soľ a korenie podľa chuti
- 1/2 až 1 čajová lyžička vločiek červeného chilli
- 2 čajové lyžičky kapar, scedených (voliteľne)
- 1/4 šálky nasekaných čiernych olív (voliteľne)
Postup
- Predhrejte rúru na 190 stupňov C.
- Odrežte konce baklažánov, potom baklažány nakrájajte na 2,5 cm kocky a vložte do pekáča s vekom.
- Vložte sušené paradajky, cesnak, paradajkový pretlaku s vodou, soľ, korenie, čili vločky a voliteľne kapary a olivy do malého kuchynského robota a pulzujte, kým nebude všetko zmiešané.
- Paradajkovú zmes dajte na kocky baklažánu a premiešajte.
- Pečte baklažán v zakrytom pekáči 30 minút, potom dobre premiešajte a pečte ďalších 30 minút.
- Znovu premiešajte a vráťte do rúry, kým nie je baklažán mäkký, asi na 20 minút.
- Nechajte baklažánovú zmes zakrytú, kým nedosiahne izbovú teplotu.
- Ochutnajte a podľa potreby dokoreňte.
- Podávajte s plátkami talianskeho chrumkavého chleba.