Pripravte si lahodný falafel, ktorý bude smelo konkurovať vašim obľúbeným reštauráciám. Recept je jednoduchý, rastlinný a výsledok je neuveriteľný dobrý!
Ingrediencie
- 225 gramov cíceru (nie konzervované!)
- 1 zväzok jarnej cibuľky, pokrájané
- 2 až 4 stredné strúčiky cesnaku
- 2 šálky nasekaných čerstvých lístkov koriandra, petržlenovej vňate alebo mäty, ideálne použite zmes všetkých troch
- 1 čajová lyžička morskej soli a ďalšie na podávanie
- 1 čajová lyžička mletej rasce
- 1/2 čajovej lyžičky mletého koriandra
- 1/2 čajovej lyžičky mletého kardamómu
- 1/8 až 1/4 čajovej lyžičky kajenského korenia, voliteľne
- 1/4 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
- 3/4 čajovej lyžičky prášku do pečiva, voliteľne
- 2 až 3 šálky rastlinného oleja na vyprážanie
Postup
- Prepláchnite cícer, potom ho vložte do veľkej misy a zalejte studenou vodou, aby bola úplne ponorená a ešte tam bolo navyše o 10 cm vody.
- Zakryte a nechajte takto namočené cez noc alebo kým cícer neztrojnásobí.
- Cícer sceďte, opláchnite a potom osušte.
- Dajte do mixéra cícer, cibuľu, cesnak, bylinky, soľ, rascu, koriander, kardamóm, kajenské korenie, čierne korenie a prášok do pečiva.
- Zmes rozmixujte tak, aby bola veľmi namletá, ale nie pyré.
- Zmes by mala držať tvar, keď ju pritlačíte k sebe.
- Preložte zmes falafelu do misky a prikryte.
- Nechajte odležať aspoň 15 minút.
- Pomocou lyžice alebo malej odmerky na sušienky vydlabajte 1 a 1/2 polievkovej lyžice zmesi falafelu, potom ju jemne vytvarujte do gule a položte na čistý tanier.
- Opakujte, kým nespotrebujete celú zmes.
- Pred vyprážaním nechajte falafel odpočinúť v chladničke 30 až 60 minút (pomáha to zabrániť tomu, aby sa guličky pri náraze do oleja rozpadli).
- Zmes nebude pôsobiť ako cesto, ale udrží svoj tvar.
- Pridajte cca 1 cm vysokú vrstvu oleja do hlbokej panvice.
- Čím menšia panvica, tým menej oleja budete potrebovať.
- Čím je panvica širšia, tým viac falafelu môžete naraz smažiť).
- Zahrejte olej na na cca 180 stupňov Celzia.
- Vymažte falafel v dávkach tak, že ho jemne vložíte do oleja a nebudete s ním na panvici hýbať, kým nebude zospodu hnedý.
- Pomocou dvoch vidličiek opatrne otočte falafel, aby zhnedol aj z druhej strany, zaberie to celkom 3 a 1/2 až 4 minúty.
- Hotový falafel preneste na tanier vyložený papierovou utierkou, posypte trochou soli a potom postup opakujte so zvyšnými falafelovými guličkami.
- Ihneď podávajte.