Aj keď nemôžete alebo nechcete z nejakého dôvodu konzumovať lepok, nemusíte sa tohto sladkého vianočného potešenia vzdávať.
Ingrediencie
- 500 g bezlepkovej múky
- 100 g práškového cukru
- 100 g masla
- 30 g čerstvého droždia
- 250 ml mlieka
- 3 vajcia
- 150 g hrozienok namočených v rume
- 50 g nasekaných mandlí
- nastrúhaná kôra z jedného citróna
- 1 žĺtok na potretie
Postup
- Maslo utrite v mise s cukrom.
- Pridajte vajcia, štipku soli a citrónovú kôru.
- V mlieku s trochou cukru nechajte vzísť kvások.
- Do misy s maslom a cukrom pridajte hrozienka a mandle.
- Následne postupne pridávajte aj preosiatu múku a kvások.
- Všetko vypracujete na cesto, ktoré potom nechajte aspoň hodinu kysnúť na teplom mieste prekryté utierkou.
- Z vykysnutého cesta vytvorte vianočku.
- Preložte ju na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte ešte najmenej 15 minút kysnúť.
- Pred vložením do rúry predhriatej na 180 ° C vianočku na niekoľkých miestach prepichnite špajľou, potrite žĺtkom a posypte plátky mandlí.
- Pečte približne 60 minút.