Pokiaľ chcete vedieť, ako vyrobiť fondán, ktorý je cenovo dostupný a navyše dobre chutí, potom je tento recept ten pravý. Keď sa budete riadiť našimi postupmi, dosiahnete konzistenciu, ktorá je mäkká, elastická a funguje úplne skvele za každej príležitosti. Už vás nečaká márny boj s kupovanou poťahovou hmotou, ktorá je tuhá ako slonia koža. A čo je najdôležitejšie, na rozdiel od zdobiacej hmoty kúpenej v obchode, táto domáca je chuťovo úplne inde!
Čo budeme potrebovať
- 60 ml čerstvej smotany na šľahanie
- 30 g želatíny
- ½ lyžičky zmesi na pusinky (pozri TIP)
- 120 ml kukuričného sirupu (alebo glukózový sirup)
- 45 g masla (povoleného)
- 1 ½ lyžice oleja
- ½ lyžičky soli
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 600 g práškového cukru
- 180 g práškového cukru na miesenie
Postup
- Do veľkej misy stojanového mixéra s nástavcom na miesenie dáme 600 gramov práškového cukru spolu s práškom na pusinky a soľou
- Premiešame, aby sa ingrediencie spojili, a dáme bokom
- Smotanu na šľahanie pridáme do misky vhodnej do mikrovlnnej rúry
- Želatínu si rozpustíme v mikrovlnnej rúre na 30 sekúnd alebo dlhšie, kým sa úplne nerozpustí
- Pozor, aby sme želatínu neprehriali, mohla by stratiť svoju želírovaciu schopnosť
- Potom do rozpustenej želatíny pridáme kukuričný sirup, olej a vanilkový extrakt
- Dobre všetko spolu premiešame
- Zmes musí byť trochu teplá, aby želatína nezačala tuhnúť
- Ak želatína stuhne skôr, ako je potrebné, zahrejeme ju ešte na 10 sekúnd
- Pokiaľ plánujeme vyrobiť fondánový list na tortu v jednej farbe, môžeme v tomto okamihu pridať gélovú potravinársku farbu
- Pokiaľ plánujeme rôznofarebný fondán, vyrobíme si základný recept na fondánový list a potom ho rozdelíme a zafarbíme v jednotlivé kusy zvlášť
- V mise nášho stolného mixéra zmesí z práškového cukru urobíme uprostred jamku a pridáme tekuté prísady
- Začneme miešať na strednú rýchlosť
- Počas miesenia vmiešame maslo
- Akonáhle máme uhnetené cesto, prenesieme ho na rovnú plochu alebo dosku zľahka posypanú práškovým cukrom a znovu prehniteme
- Pokiaľ máme pocit, že je fondán suchý, natrieme si ruky maslom
- Po prípade, ak je cesto príliš lepivé, pridáme lyžicu alebo dve práškového cukru
- Fondán rozdelíme na dva alebo štyri kusy a každý vložíme do vrecka na zips
- Dobre ho utesníme
- Fondán je z cukru, takže sa veľmi ľahko suší, ľahko okorá
- Uistite sa teda, že ich vždy uchovávate dvojito zabalený (v plastovom sáčku a potom plastovom obale)
- Nechajte odpočívať cez noc alebo aspoň 4 hodiny v chladničke
- Je dôležité nechať fondán oddýchnuť, pretože to dáva želatine čas stuhnúť a vytvoriť potrebnú elasticitu
- Na použitie fondánu fondán vyberieme z chladničky a necháme pri izbovej teplote
- Až bude pripravený na použitie, prehnite ho, kým nebude hladký a pružný
- Pokiaľ je fondán tvrdý, môžeme ho ohriať v mikrovlnnej rúre na 10 sekúnd, ale prílišné zahriatie bude mať za následok príliš mäkký fondán, s ktorým sa ťažko pracuje
- Z fondánu tvarujeme a zdobíme
Práškovú zmes na pusinky je možné kúpiť pod názvom Snehové pečivo od Dr. Oetkera alebo pod názvom Fun Cakes Meringue prášok.
Ak nemáte dobrý stojanový mixér, ktorý si poradí s ťažkým cestom, ako je fondán, môžete to urobiť aj vo veľkej mise a vareškou a potom hniesť ručne.