Domáca fondánová hmota

Domáca fondánová hmota

Pokiaľ chcete vedieť, ako vyrobiť fondán, ktorý je cenovo dostupný a navyše dobre chutí, potom je tento recept ten pravý. Keď sa budete riadiť našimi postupmi, dosiahnete konzistenciu, ktorá je mäkká, elastická a funguje úplne skvele za každej príležitosti. Už vás nečaká márny boj s kupovanou poťahovou hmotou, ktorá je tuhá ako slonia koža. A čo je najdôležitejšie, na rozdiel od zdobiacej hmoty kúpenej v obchode, táto domáca je chuťovo úplne inde!

Čo budeme potrebovať

  1. 60 ml čerstvej smotany na šľahanie
  2. 30 g želatíny
  3. ½ lyžičky zmesi na pusinky (pozri TIP)
  4. 120 ml kukuričného sirupu (alebo glukózový sirup)
  5. 45 g masla (povoleného)
  6. 1 ½ lyžice oleja
  7. ½ lyžičky soli
  8. 2 lyžičky vanilkového extraktu
  9. 600 g práškového cukru
  10. 180 g práškového cukru na miesenie

Postup

  1. Do veľkej misy stojanového mixéra s nástavcom na miesenie dáme 600 gramov práškového cukru spolu s práškom na pusinky a soľou
  2. Premiešame, aby sa ingrediencie spojili, a dáme bokom
  3. Smotanu na šľahanie pridáme do misky vhodnej do mikrovlnnej rúry
  4. Želatínu si rozpustíme v mikrovlnnej rúre na 30 sekúnd alebo dlhšie, kým sa úplne nerozpustí
  5. Pozor, aby sme želatínu neprehriali, mohla by stratiť svoju želírovaciu schopnosť
  6. Potom do rozpustenej želatíny pridáme kukuričný sirup, olej a vanilkový extrakt
  7. Dobre všetko spolu premiešame
  8. Zmes musí byť trochu teplá, aby želatína nezačala tuhnúť
  9. Ak želatína stuhne skôr, ako je potrebné, zahrejeme ju ešte na 10 sekúnd
  10. Pokiaľ plánujeme vyrobiť fondánový list na tortu v jednej farbe, môžeme v tomto okamihu pridať gélovú potravinársku farbu
  11. Pokiaľ plánujeme rôznofarebný fondán, vyrobíme si základný recept na fondánový list a potom ho rozdelíme a zafarbíme v jednotlivé kusy zvlášť
  12. V mise nášho stolného mixéra zmesí z práškového cukru urobíme uprostred jamku a pridáme tekuté prísady
  13. Začneme miešať na strednú rýchlosť
  14. Počas miesenia vmiešame maslo
  15. Akonáhle máme uhnetené cesto, prenesieme ho na rovnú plochu alebo dosku zľahka posypanú práškovým cukrom a znovu prehniteme
  16. Pokiaľ máme pocit, že je fondán suchý, natrieme si ruky maslom
  17. Po prípade, ak je cesto príliš lepivé, pridáme lyžicu alebo dve práškového cukru
  18. Fondán rozdelíme na dva alebo štyri kusy a každý vložíme do vrecka na zips
  19. Dobre ho utesníme
  20. Fondán je z cukru, takže sa veľmi ľahko suší, ľahko okorá
  21. Uistite sa teda, že ich vždy uchovávate dvojito zabalený (v plastovom sáčku a potom plastovom obale)
  22. Nechajte odpočívať cez noc alebo aspoň 4 hodiny v chladničke
  23. Je dôležité nechať fondán oddýchnuť, pretože to dáva želatine čas stuhnúť a vytvoriť potrebnú elasticitu
  24. Na použitie fondánu fondán vyberieme z chladničky a necháme pri izbovej teplote
  25. Až bude pripravený na použitie, prehnite ho, kým nebude hladký a pružný
  26. Pokiaľ je fondán tvrdý, môžeme ho ohriať v mikrovlnnej rúre na 10 sekúnd, ale prílišné zahriatie bude mať za následok príliš mäkký fondán, s ktorým sa ťažko pracuje
  27. Z fondánu tvarujeme a zdobíme

Práškovú zmes na pusinky je možné kúpiť pod názvom Snehové pečivo od Dr. Oetkera alebo pod názvom Fun Cakes Meringue prášok.

Ak nemáte dobrý stojanový mixér, ktorý si poradí s ťažkým cestom, ako je fondán, môžete to urobiť aj vo veľkej mise a vareškou a potom hniesť ručne.

jednoduchá poťahovacia hmota na tortu v tvare darčeka k Vianociam.
Zdroj: brides.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.