Paštéta z husacej pečene alebo foie gras je francúzska delikatesa. Pripravuje sa skôr výnimočne, ale chuťovo je veľmi bohatá a štruktúrou pripomína maslo. Ak máte k dispozícii kvalitnú husaciu pečeň určite túto pochúťku vyskúšajte.
Ingrediencie
- 600 g husacej pečene
- 70 ml sladšieho bieleho vína (napr. muškát)
- soľ
- korenie
Postup
- Ak používate mrazenú pečeň, nechajte ju 24 hodín vopred rozmrazovať v chladničke.
- Rúru rozohrejte na 160 °, pečeň rozdeľte na laloky a starostlivo očistite od červených škvŕn a zvyškov žiliek.
- Osoľte a okoreňte zo všetkých strán a vložte do pekáča, podlejte vínom, zakryte a celý pekáč vložte do plechu, alebo väčšieho pekáča as malou vrstvou vody.
- Pečte 40 minút, kontrolujte vodu, prípadne dolejte.
- Vyberte z rúry a lyžicou odoberte vrchnú vrstvu tuku, dajte ju do pohára na neskôr.
- Pečeň nechajte v pekáčiku, priamo na ne vložte alobal a zaťažte nejakým ťažkým predmetom, napríklad plnou plechovkou.
- Nechajte v chladničke do druhého dňa.
- Odstráňte kryt, rozpustite tuk, ktorý ste si dali bokom a nalejte do na paštétu, nechajte odležať ďalších 24 hodín.
- Potom môžete rozkrájať na plátky a podávať.
Alebo môžete postupovať podľa videoreceptu: