Aspik je slané mäsové želé, ktoré sa vyrába z vývaru, ktorý chladnutím hustne. Pri tomto recepte na domáci sulc si pripravíme silný domáci vývar, ktorý potom požijeme.
Čo budeme potrebovať
- 1 l vody
- 450 g kuracích stehien
- Veľká žltá cibuľa (olúpaná vcelku)
- 2 veľké mrkvy (olúpané vcelku)
- 2 lyžice želatíny
- Lyžička soli
- Lyžička korenia
- 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 2 lyžice nasekaného čerstvého kôpru
Postup
- Do hrnca s vodou pridáme kuracie mäso, mrkvy, cibuľu a soľ
- Všetko dohromady privedieme do varu
- Potom teplotu znížime na veľmi nízku a necháme variť ďalšie 4 hodiny.
- Odstránime mrkvu a cibuľu
- Na ozdobu môžeme použiť mrkvu a cibuľu môžeme vyhodiť
- Vyberieme kura z hrnca
- Kurča očistíme od kostí (ak je to potrebné) a nakrájame na malé kúsky
- Do 60 ml pridáme vodu izbovej teploty a vo vode rozpustíme želatínu
- Akonáhle sa rozpustí, pridáme ju do vývaru
- Do nádoby na aspik vhodíme kura, mrkva a posypeme petržlenovou vňaťou a kôprom
- Kurča a bylinky zalejeme vývarom
- Necháme v chladničke stuhnúť, tento proces môže trvať približne 6 hodín