Domáca kombucha

Domáca kombucha

Tu je kompletný popis, aj s tipmi, ako si vyrobiť fermentovaný nápoj u vás doma. Vyrobiť si vlastný sladený zdravý nápoj je tak jednoduché a hlavne zábavné!

Čo budeme potrebovať

  1. 3½ 3 l vody
  2. 250 g cukru (biely cukor v surovom stave alebo trstinový cukor)
  3. 8 sáčkov čaju alebo 4 polievkové lyžice sypaného čaju (čierny, zelený alebo biely)
  4. Kombuchu

Na dochutenie

  1. 200 ml šťavy
  2. 300 g nakrájaného ovocia
  3. 4 lyžice čerstvých byliniek (alebo korenia)

Postup

  1. Pripravíme si základ sladkého čaju
  2. V hrnci privedieme do varu 1 liter vody
  3. Pridáme cukor a miešame, kým sa cukor nerozpustí
  4. Odstránime hrniec z platne a pridáme čaj (ak používame sypaný čaj, vložíme ho najskôr do lúhovacej guličky)
  5. Necháme aspoň 10 minút odstáť, aby sa čaj vylúhoval (aj keď je tiež dobré, keď čaj necháme odležať niekoľko hodín). Než budeme pokračovať, čaj vyberieme
  6. Do vody v strednej, hrnci pridáme na výrobu kombuchy, cukor
  7. Potom pridáme základ sladkého čaju do cukrovej vody a necháme aspoň 10 minút alebo niekoľko hodín lúhovať
  8. Nalejme sladký čaj do nádoby a pridáme zvyšné 2 1/2 litra vody
  9. Pred pridaním pripravenej kombuchy skontrolujeme zriedenú zmes sladkého, aby sme sa uistili, že dostatočne vychladla
  10. Do zriedeného sladkého čaju vmiešame pripravenú kombuchu
  11. Pohár zakryjeme dvojitou vrstvou látky a zaistíme gumičkou
  12. Utierka umožňuje prúdenie vzduchu dovnútra a von z nádoby, čo je nevyhnutné pre fermentáciu, ale hustá tkanina a tesná gumička zabránia prenikaniu prachu a hmyzu
  13. Umiestnime pohár niekam mimo dosahu priameho slnečného žiarenia a pri stálej izbovej teplote
  14. V ideálnom prípade chceme pohár mať tam, kde ho môžeme počas budúceho týždňa alebo dvoch často kontrolovať. Úplná tma nie je nutná, len sa uistíme, že nebude vystavená priamemu slnečnému žiareniu
  15. Kombucha najlepšie fermentuje medzi 21 a 25 stupňami (vyššie teploty spôsobujú rýchlejšie kvasenie a nižšie teploty fermentáciu spomaľujú)
  16. Kombuchu necháme kvasiť 7 až 14 dní, alebo kým nám nezačne chutiť
  17. Odporúčam kombuchu fermentovať aspoň 7 dní, ale naozaj neexistuje žiadna minimálna ani maximálna doba. Kombuchu začneme ochutnávať po niekoľkých dňoch (stačí si naliať trochu do pohára)
  18. V prvých dňoch fermentácie bude kombucha chutiť veľmi sladko – ako sladený čaj – ale postupne bude kyslejší a octovitejší, čím dlhšie bude fermentovať. Okolo pohára sa tiež začne šíriť octovej arómy. To je známka zdravej fermentácie
  19. Pokračujeme v ochutnávaní každých pár dní, pokiaľ nám nebude chutiť. Akonáhle nám zachutí, je hotová
  20. Presuňte pohár na pracovnú dosku, kde bude priestor pre prácu
  21. Blízko máme misku, odmerku na tekutiny, niekoľko čistých sklenených alebo plastových fliaš a malý lievik
  22. Čistými rukami siahneme do pohára kombuchy a uchopíme všetky nové vrstvy, ktoré sa vytvorili a prenesme ich do misy
  23. Pri prenášaní ju skontrolujeme, aby sme sa uistili, že na nej nie sú žiadne známky plesní
  24. Vzniknutú kombuchu rozdelíme do pripravených fliaš
  25. Ak chceme, pridáme do každej fľaše trochu šťavy, nakrájaného ovocia, čerstvých byliniek alebo korenia na dochutenie
  26. Pevne uzatvoríme každú fľaštičku
  27. Uzavreté fľaše kombuchy umiestnime niekam mimo dosahu priameho slnečného žiarenia a pri izbovej teplote po dobu 1 až 5 dní, aby mali čas nasýtiť
  28. Kontrolujeme ju každý deň otvorením jednej z fľaštičiek. Keď počujeme tiché prasknutie a uvidíme, ako bubliny prúdia na povrch potom, čo ju otvoríme, je všetko pripravené
  29. Všetky fľaše dáme do chladničky a vypijeme do dvoch týždňov
  30. Nenechávame fľaše s kombuchou nechladené dlhšie ako 5 dní – inak hrozí, že sa vo vnútri nahromadí príliš veľa oxidu uhličitého a fľaše sa môžu prasknúť

Hlavné body pre úspešnú kombuchu
Kombucha sa najlepšie fermentuje medzi 21 a 25 stupňami (vyššie teploty spôsobujú rýchlejšie kvasenie a nižšie teploty fermentáciu spomaľujú), úplná tma nie je nutná

Kombuchu kvasíme 7 až 14 dní

V prvých dňoch fermentácie bude kombucha chutiť veľmi sladko, čím dlhší proces fermentácie bude, tým kyslejšie a octovitejšie sa stane

Fľaše s kombuchou nenechávame nechladené dlhšie ako 5 dní – inak hrozí, že sa vo vnútri nahromadí príliš veľa oxidu uhličitého a fľaše môžu prasknúť

Otvárajte fľaše s kombuchou pomaly a opatrne nad drezom. Presýtené fľaše niekedy pri otvorení vyprsknú a spôsobia neporiadok! Všetky fľaštičky spotrebujte do dvoch týždňov. Kombucha bude aj v chladničke naďalej veľmi pomaly kvasiť a môžete si všimnúť, že postupom času postupne mení chuť.

Fermentovaný zdravý nápoj zo zeleného alebo čierneho čaju plný vitamínov.
Zdroj: blog.piquetea.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.