Majonéza je prakticky základom receptu na pochúťkový šalát. A čo môže byť lepšie ako pravá domáca majonéza, pri ktorej viete, čo do nej dávate, nie je plná farbív, konzervantov a navyše recept na nej je neskutočne jednoduchý.
Čo budeme potrebovať
- 2 vaječné žĺtky
- Vrchovatá lyžička dijonskej horčice
- 500 ml oleja
- 1-2 lyžice bieleho vínneho octu
- Šťava z ½ citróna
- Soľ
Postup
- V mise si ušľaháme žĺtky
- Potom pridáme horčicu a spoločne so žĺtkami šľaháme
- Postupne začneme pridávať ½ oleja a pokračujeme v nepretržitom šľahaní 3-5 minút
- Keď pridáme polovicu oleja, zašľaháme lyžicu octu
- Postupne pridávame druhú polovicu zostávajúceho oleja
- Majonézu dochutíme soľou, citrónovou šťavou
- Ochutnáme a poprípade pridáme ešte jednu lyžicou octu