Tento recept nepracuje s klasickým paradajkovým základom, ktorý sa používa vo väčšine receptov na pizzu. Naopak prichádza s niečím inovatívnym a netypickým. Je to kombinácia aromatického plesnivého syra s jemnou chuťou cukety. Vyskúšajte a uvidíte, že vás táto pochúťka milo prekvapí.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 20 g droždia
- ½ lyžičky cukru
- 500 g hladkej múky
- 5 lyžíc olivového oleja
- Lyžička soli
Na náplň
- Stredná cuketa (nakrájaná)
- Kôra z jedného citróna
- Lyžica olivového oleja
- Hrsť lístkov mäty
- 150 g rokfóru (alebo nivy)
- 150 g mozzarelly
- 3 lyžice tekvicových semienok
Postup
- Na pizzové cesto si zmiešame rozdrobené droždie s vlažnou vodou a cukrom
- Na teplom mieste necháme vzísť kvások
- V mise si potom zmiešame múku, soľ, kvások a olej
- Postupne prilievame približne 300 ml vlažnej vody a prepracovávame do cesta
- Vypracované cesto premiestnime na pomúčenú dosku a dôkladne prehniteme
- Cesto musí byť pružné a nesmie lepiť
- Vytvoríme bochník, ktorý posypeme hladkou múkou
- Prikryjeme utierkou a necháme ho aspoň 30 minút kysnúť
- Cuketu si medzitým umyjeme, olúpeme a nakrájame pomocou škrabky na tenké prúžky
- Vložíme ju do misy, do ktorej zároveň pridáme citrónovú kôru, olej, soľ a korenie
- Premiešame a necháme marinovať
- Rúru si medzitým predhrejeme na 200 stupňov
- Cesto si rozdelíme na 3 približne rovnako veľké kusy a tie vyvaľkáme do tvaru pizze
- Preložíme ho na plech s papierom na pečenie a pokladáme ingrediencie na pizzu
- Začneme s marinovanou cuketou, ďalej pridáme mätu, rokfór, mozzarellu a tekvicové semienka
- Vložíme do rúry a pečieme 6-8 minút, kým sa cesto po okrajoch nenafúkne a nezazlatne
- Upečenú pizzu ešte pokvapkáme olejom a nakrájame ju na podávanie
Pokiaľ by vám v tomto recepte s mozzarellou predsa len chýbal základ, použite bazalkové pesto alebo smotanový syr. Cesto tak bude o trochu vláčnejšie.
Prezrite si tieto recepty na pizzu a načerpajte inšpiráciu na ďalšie varenie.