Domáca nakladaná kapusta

Domáca nakladaná kapusta

Základný recept na kyslú kapustu tak, ako ju poznali už naše prababičky.

INGREDIENCIA

  • 1 hlávka bielej kapusty
  • 1 lyžica soli
  • voda

POSTUP:

  1. Umyte kapustu a odstráňte všetky vonkajšie zvädnuté listy.
  2. Ostrým nožom nakrájajte kapustu najprv na štvrtiny a potom na tenké prúžky.
  3. Vložte kapustu do veľkej misy a osoľte. Dôkladne premiešajte.
  4. Pomocou varešky alebo päste sa snažte kapustu mierne rozdrviť, aby začalo uvoľňovať šťavu. Nechajte cca 10 minút v kľude.
  5. Pechujte kapustu do pohára, tak, aby v ňom bolo čo najmenej vzduchu. Zalejte šťavou z kapusty a hore položte závažie- pohár s vodou alebo starostlivo umytý kamienok. Pokiaľ nemáte dosť vody z kapusty, dolejte osolenou vodou tak, aby bola všetka kapusta ponorená.
  6. Uzavrite pohár a nechajte týždeň na teplom mieste. Ak je to potrebné, dolievajte slanú vodu. Po týždni môžete ochutnať alebo nechať ďalej kvasiť na chladnom mieste.

Tip: Tradičné recepty nakladania kapusty do suda často obsahujú aj celú rascu na dochutenie alebo skyvu chleba, ktorá napomáha kvaseniu. Vyskúšať môžete aj kombináciu s inými druhmi zeleniny, napríklad nastrúhanej mrkvy alebo cibule.

Klasický recept na kyslú bielu kapustu.
Zdroj: theprairiehomestead.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.