Základný recept na kyslú kapustu tak, ako ju poznali už naše prababičky.
INGREDIENCIA
- 1 hlávka bielej kapusty
- 1 lyžica soli
- voda
POSTUP:
- Umyte kapustu a odstráňte všetky vonkajšie zvädnuté listy.
- Ostrým nožom nakrájajte kapustu najprv na štvrtiny a potom na tenké prúžky.
- Vložte kapustu do veľkej misy a osoľte. Dôkladne premiešajte.
- Pomocou varešky alebo päste sa snažte kapustu mierne rozdrviť, aby začalo uvoľňovať šťavu. Nechajte cca 10 minút v kľude.
- Pechujte kapustu do pohára, tak, aby v ňom bolo čo najmenej vzduchu. Zalejte šťavou z kapusty a hore položte závažie- pohár s vodou alebo starostlivo umytý kamienok. Pokiaľ nemáte dosť vody z kapusty, dolejte osolenou vodou tak, aby bola všetka kapusta ponorená.
- Uzavrite pohár a nechajte týždeň na teplom mieste. Ak je to potrebné, dolievajte slanú vodu. Po týždni môžete ochutnať alebo nechať ďalej kvasiť na chladnom mieste.
Tip: Tradičné recepty nakladania kapusty do suda často obsahujú aj celú rascu na dochutenie alebo skyvu chleba, ktorá napomáha kvaseniu. Vyskúšať môžete aj kombináciu s inými druhmi zeleniny, napríklad nastrúhanej mrkvy alebo cibule.