Domáca paštéta z pečene

Domáca paštéta z pečene

V poslednom čase si domáce varenie získalo mnoho priaznivcov. Pre fanúšikov paštét sme pripravili zaujímavý recept z kuracej pečene, ktorým sekunduje cesnak, tymian a tiež brandy. Príprava nie je nijako náročná a výsledný výtvor vás poteší.

Ingrediencie:

  • 6 lyžíc neslaného masla
  • 2 šalotky
  • 600 kuracích pečene
  • Soľ podľa chuti
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice kapary
  • 1 lyžička sušeného tymiánu
  • 1/4 hrnčeka brandy
  • 1/4 hrnčeka smotany na šľahanie

Postup:

  • Kuraciu pečeň zbavíme spojivového tkaniva i tuku, prepláchneme a necháme na sitku odkvapkať.
  • Pripravíme si panvicu, dáme do nej 2 lyžice masla a na strednom ohni necháme rozpustiť.
  • Za stáleho miešania ho necháme 3 – 5 minút pracovať, aby získalo hnedú farbu.
  • Nesmie sa spáliť, čas je potrebné upraviť podľa potreby.
  • Akonáhle získa maslo tú správnu farbu, pridáme očistenú a na kocky nakrájanú šalotku.
  • Restujeme po dobu 1 minúty.
  • Prihodíme pečeň a rozprestrieme ich, aby sa opekala rovnomerne.
  • Pečieme asi 2 minúty, a keď získajú hnedý nádych, osolíme ich a otočíme.
  • Znovu opekáme cca 2 minúty.
  • Vo chvíli, keď je pečeň hotová z oboch strán, pridáme kapary, pretlačený cesnak, tymián a restujeme ďalšiu minútu.
  • Panvicu odstavíme a prilejeme brandy.
  • Zamiešame a panvicu opatrne vrátime na platňu.
  • Keby sa stalo, že nám brandy nečakane vzplanie, jednoducho zakryjeme panvicu pokrievkou a chvíľu počkáme.
  • Pokiaľ je to v poriadku, zvýšte teplotu na maximum a nechajte brandy variť zhruba 1 – 2 minúty.
  • Odstavíme a necháme zmes vychladnúť.
  • Nachystáme si kuchynského robota a preložíme vychladnutú zmes do nádoby.
  • Pomocou pulzného tlačidla niekoľkokrát premiešame.
  • Pridáme zvyšné 4 lyžice masla, smotanu a dôkladne rozmixujeme.
  • Uložíme do sklenenej či porcelánovej misky a dáme do chladničky.
  • Pred konzumáciou ju necháme zhruba 1 hodinu vychladiť.
  • Čo sa týka trvanlivosti, tak v chladničke nám vydrží týždeň.

Tip: Predĺženie trvanlivosti paštéty je možné, keď vrch zalejeme rozpustenou masťou. Vždy keď odoberieme kúsok paštéty, znovu zalejeme masťou, aby sa otvor zacelil a paštéta sa nekazila.

Luxusná pečeňová nátierka s vôňou cesnaku a tymiánu.
Zdroj: https://www.simplyrecipes.com/

Rýchly tip na pečeň s ryžou
Ak nemáme čas na zdĺhavé varenie a napriek tomu máme chuť na pečeň, skúsme si ich urobiť tzv. z jedného hrnca. Do stredne veľkého hrnca dáme rozpustiť 1/2 kocky masla, prihodíme 300 g očistenej kuracej pečene, zasypeme 1 hrnčekom dlhozrnnej ryže (neuvarenej), osolíme, okoreníme a zalejeme 2 hrnčeky vody. Varíme na miernom ohni až kým nie je ryža mäkká a neodparí sa voda. Dôležité je občas zmes premiešať. Podávame teplé.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.