V poslednom čase si domáce varenie získalo mnoho priaznivcov. Pre fanúšikov paštét sme pripravili zaujímavý recept z kuracej pečene, ktorým sekunduje cesnak, tymian a tiež brandy. Príprava nie je nijako náročná a výsledný výtvor vás poteší.
Ingrediencie:
- 6 lyžíc neslaného masla
- 2 šalotky
- 600 kuracích pečene
- Soľ podľa chuti
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice kapary
- 1 lyžička sušeného tymiánu
- 1/4 hrnčeka brandy
- 1/4 hrnčeka smotany na šľahanie
Postup:
- Kuraciu pečeň zbavíme spojivového tkaniva i tuku, prepláchneme a necháme na sitku odkvapkať.
- Pripravíme si panvicu, dáme do nej 2 lyžice masla a na strednom ohni necháme rozpustiť.
- Za stáleho miešania ho necháme 3 – 5 minút pracovať, aby získalo hnedú farbu.
- Nesmie sa spáliť, čas je potrebné upraviť podľa potreby.
- Akonáhle získa maslo tú správnu farbu, pridáme očistenú a na kocky nakrájanú šalotku.
- Restujeme po dobu 1 minúty.
- Prihodíme pečeň a rozprestrieme ich, aby sa opekala rovnomerne.
- Pečieme asi 2 minúty, a keď získajú hnedý nádych, osolíme ich a otočíme.
- Znovu opekáme cca 2 minúty.
- Vo chvíli, keď je pečeň hotová z oboch strán, pridáme kapary, pretlačený cesnak, tymián a restujeme ďalšiu minútu.
- Panvicu odstavíme a prilejeme brandy.
- Zamiešame a panvicu opatrne vrátime na platňu.
- Keby sa stalo, že nám brandy nečakane vzplanie, jednoducho zakryjeme panvicu pokrievkou a chvíľu počkáme.
- Pokiaľ je to v poriadku, zvýšte teplotu na maximum a nechajte brandy variť zhruba 1 – 2 minúty.
- Odstavíme a necháme zmes vychladnúť.
- Nachystáme si kuchynského robota a preložíme vychladnutú zmes do nádoby.
- Pomocou pulzného tlačidla niekoľkokrát premiešame.
- Pridáme zvyšné 4 lyžice masla, smotanu a dôkladne rozmixujeme.
- Uložíme do sklenenej či porcelánovej misky a dáme do chladničky.
- Pred konzumáciou ju necháme zhruba 1 hodinu vychladiť.
- Čo sa týka trvanlivosti, tak v chladničke nám vydrží týždeň.
Tip: Predĺženie trvanlivosti paštéty je možné, keď vrch zalejeme rozpustenou masťou. Vždy keď odoberieme kúsok paštéty, znovu zalejeme masťou, aby sa otvor zacelil a paštéta sa nekazila.
Rýchly tip na pečeň s ryžou
Ak nemáme čas na zdĺhavé varenie a napriek tomu máme chuť na pečeň, skúsme si ich urobiť tzv. z jedného hrnca. Do stredne veľkého hrnca dáme rozpustiť 1/2 kocky masla, prihodíme 300 g očistenej kuracej pečene, zasypeme 1 hrnčekom dlhozrnnej ryže (neuvarenej), osolíme, okoreníme a zalejeme 2 hrnčeky vody. Varíme na miernom ohni až kým nie je ryža mäkká a neodparí sa voda. Dôležité je občas zmes premiešať. Podávame teplé.