Domáca pizza Margherita

Domáca pizza Margherita

Ochutnajte túto luxusnú pizzu pripravovanú v štandardnej rúre z bežných surovín, ktorú budete chcieť robiť znova a znova.

Ingrediencie

Na cesto:

  • 300 g hladkej múky
  • 1 lyžička kryštálového cukru
  • ½ čajovej lyžičky aktívneho sušeného alebo instantného droždia
  • ¾ lyžičky soli
  • 200 ml (40 °C až 46 °C) teplej vody
  • 1 lyžica extra panenského olivového oleja
  • krupica a hladká múka na posypanie pizze

Na paradajkový základ:

  • 1 šálka pyré alebo drvených konzervovaných paradajok San Marzano
  • 2-3 strúčiky čerstvého cesnaku, prelisované
  • 1 lyžička extra panenského olivového oleja plus viac na pokvapkanie
  • 2-3 veľké štipky soli podľa chuti
  • ¼ lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia

Na povrch pizze:

  • 2-3 lyžice jemne nastrúhaného syra parmigiano-reggiano plus ďalšie
  • 200 g čerstvého syra mozzarella, nakrájaného na cca centimetrové kocky
  • 5-6 veľkých lístkov čerstvej bazalky plus ďalšie na ozdobu
  • sušené vločky červeného chilli (voliteľne)

Postup

  1. V mise zmiešajte hladkú múku, cukor, droždie a soľ.
  2. Pridajte teplú vodu a olivový olej a miešajte.
  3. Cesto dajte na pomúčenú pracovnú dosku a tri minúty hneťte.
  4. Poprášte múkou podľa potreby.
  5. Asi po 3 minútach by malo byť hladké, ľahko elastické a lepivé.
  6. Misu vymažte olivovým olejom a vložte cesto do misy.
  7. Zakryte kuchynskou utierkou a nechajte kysnúť na teplom a suchom mieste po dobu 2 hodín.
  8. Umiestnite kameň na pizzu na druhý horný rošt vašej rúry a predhrejte rúru na 285 °C (alebo aspoň na 260 stupňov) po dobu minimálne 1 hodiny.
  9. V miske zmiešajte paradajky, cesnak, olivový olej, korenie a soľ.
  10. Cesto rozdeľte na dve rovnako veľké časti.
  11. Položte cesto na tanier, prikryte plastovou fóliou a nechajte 5 až 10 minút odpočívať.
  12. Posypte lopatu na pizzu lyžicou krupice a poprášte hladkou múkou.
  13. Natiahnite guľu cesta do zhruba 25 cm kruhu.
  14. Pokiaľ cesto vyskočí alebo je príliš pružné, nechajte ho ďalších päť minút odpočívať.
  15. Okraje cesta môžu byť o niečo silnejšie, ale uistite sa, že stred cesta je tenký.
  16. Cesto preneste na lopatu.
  17. Cesto zľahka pokvapkajte olivovým olejom.
  18. Pridajte na cesto zhruba ½ šálky paradajkovej omáčky a ponechajte na všetkých stranách okraj.
  19. Omáčku rovnomerne rozotrite.
  20. Na omáčku nasypte lyžicu syra parmigiano-reggiano.
  21. Pridajte polovicu mozzarelly nakrájanej na kocky a rovnomerne ju rozložte po celej pizze.
  22. Natrhajte niekoľko lístkov bazalky a posypte pizzu.
  23. Pizzu z lopaty jemne posuňte na kameň.
  24. Pečte 7 až 8 minút, alebo kým kôrka a okraje nebudú zlatisto hnedé.
  25. Pizzu lopatou vyberte z rúry, preložte na drevené doštičku, pokvapkajte vrch olivovým olejom, posypte trochou syra a šifonádou z čerstvej bazalky.
  26. Nakrájajte a ihneď podávajte.
Pizza s paradajkovým základom, mozzarellou a bazalkou servírovaná na doske.
www.abeautifulplate.com

Vyskúšajte aj naše ďalšie vynikajúce recepty na polievky po taliansky , ktoré sa hodia pre každé ročné obdobie.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.