Domáca šampiňónová omáčka

Domáca šampiňónová omáčka

Túto krémovú hubovú omáčku zo šampiňónov budete chcieť dať na všetko! Od steaku cez marinované kuracie mäso , na bravčové kotlety až po omelety a pečené zemiaky , ste obmedzení iba svojou predstavivosťou. Je to luxusná a pritom jednoduchá omáčka, ktorú budete robiť znova a znova a znova!

Čo budeme potrebovať

  • 30 g masla
  • 1/2 lyžice olivového oleja
  • 300 g šampiňónov (nakrájaných na plátky)
  • Štipka soli a korenia
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 65 ml bieleho vína (suché)
  • 125 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • 250 ml hustej smotany
  • 30 g parmezánu (jemne nastrúhaného)
  • 2 lyžičky čerstvých tymiánových lístkov

Postup

  • Na panvici rozohrejte olej a na stredne vysokej teplote rozpustite maslo.
  • Pridajte huby a zvoľna dozlatista varte, trvá to asi 4 až 5 minút.
  • Tesne predtým, než budú hotové, pridajte cesnak a štipku soli a korenia.
  • Varte, kým cesnak nezezlátne.
  • Pridajte biele víno.
  • Miešajte po dobu 1 minúty alebo kým sa takmer neodparí.
  • Pridajte vývar, smotanu a parmezán.
  • Miešajte, potom znížte teplotu na strednú, aby sa šampiňónová omáčka pozvoľna varila.
  • Občas premiešajte a varte 2 – 3 minúty, kým nezhustne.
  • Vmiešajte tymián, podľa chuti osolíme a okoreníme. Zložte zo sporáka.

Víno – tu sa hodí akékoľvek suché biele, vyhnite sa drevitým / dubovým (napr. Chardonnay) a sladkým. Skúste Sauvignon Blanc a príbuzné odrody, Rulandské šedé a ružové vína sú tiež skvelé.

Panvica plná šampiňónov v krémovej omáčke s rozmarínom.
Zdroj: recipetineats.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.