Túto krémovú hubovú omáčku zo šampiňónov budete chcieť dať na všetko! Od steaku cez marinované kuracie mäso , na bravčové kotlety až po omelety a pečené zemiaky , ste obmedzení iba svojou predstavivosťou. Je to luxusná a pritom jednoduchá omáčka, ktorú budete robiť znova a znova a znova!
Čo budeme potrebovať
- 30 g masla
- 1/2 lyžice olivového oleja
- 300 g šampiňónov (nakrájaných na plátky)
- Štipka soli a korenia
- 2 strúčiky cesnaku
- 65 ml bieleho vína (suché)
- 125 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 250 ml hustej smotany
- 30 g parmezánu (jemne nastrúhaného)
- 2 lyžičky čerstvých tymiánových lístkov
Postup
- Na panvici rozohrejte olej a na stredne vysokej teplote rozpustite maslo.
- Pridajte huby a zvoľna dozlatista varte, trvá to asi 4 až 5 minút.
- Tesne predtým, než budú hotové, pridajte cesnak a štipku soli a korenia.
- Varte, kým cesnak nezezlátne.
- Pridajte biele víno.
- Miešajte po dobu 1 minúty alebo kým sa takmer neodparí.
- Pridajte vývar, smotanu a parmezán.
- Miešajte, potom znížte teplotu na strednú, aby sa šampiňónová omáčka pozvoľna varila.
- Občas premiešajte a varte 2 – 3 minúty, kým nezhustne.
- Vmiešajte tymián, podľa chuti osolíme a okoreníme. Zložte zo sporáka.
Víno – tu sa hodí akékoľvek suché biele, vyhnite sa drevitým / dubovým (napr. Chardonnay) a sladkým. Skúste Sauvignon Blanc a príbuzné odrody, Rulandské šedé a ružové vína sú tiež skvelé.