Urobte si domáce arašidové maslo. Je to úplne jednoduché a navyše môžete bez výčitiek maškrtiť. V primeranom množstve je totiž veľmi zdravé. Môžete s ním ochutiť jogurt, ovsenú kašu, alebo si ho dať len tak napríklad s jablkom.
Ingrediencie
- 2 hrnčeky arašidov bez škrupiny
- 1/2 lyžičky soli
- 1-2 lyžice arašidového oleja (alebo iného, ktorý máte po ruke)
- 1-2 lyžice medu
Postup
- Najprv si predhrejte rúru na 180 °C.
- Arašidy dajte na plech s papierom na pečenie a pečte ich po dobu 10 minút dozlatista.
- Opečené arašidy dajte do mixéra a spracovávajte po dobu 1 minúty.
- Potom oškrabte arašidy z bokov. (Momentálne máte suchú hmotu.)
- Zapnite mixér a mixujte ďalšiu 1 minútu. (Momentálne by sa malo začať lepiť.)
- Mixujte ďalšiu minútu a potom zoškrabte orechy zo strán. (Momentálne by ste mali mať lesklé, mäkké a husté maslo.)
- Pridajte soľ, olej, med a mixujte ďalšie 1-2 minúty. Pokračujte v mixovaní, kým nebude maslo úplne hladké.
- Domáce arašidové maslo by malo byť trochu hrubšie ako kupované. Momentálne by ste mali mať roztierateľnú štruktúru.
- Ochutnajte a pridajte ďalšie ingrediencie podľa chuti – škoricu, med, kakao, nutellu,..
- Hotové arašidové maslo dajte najlepšie do sklenenej nádoby. Uchovávajte v chladničke.