Nie je nič lepšie ako domáci koláč vyrobený z domáceho cesta! Phyllo cesto, ako znie jeho originálny názov v gréčtine znamená list alebo plát a používa sa na ako pri pečení sladkých, tak slaných koláčov či dezertov.
Čo budeme potrebovať
- 300 g hladkej múky
- 5 lyžíc olivového oleja
- Lyžica červeného vínneho octu
- Lyžička soli
- 130–150 ml vody
Postup
- Vo veľkej mise si zmiešame múku a soľ
- Uprostred múky urobíme jamku a vlejeme ocot a olivový olej
- V kuchynskom robote za pomoci hnetacieho nástavca cesto prepracujeme 10–15 sekúnd
- Najprv pridáme 130 ml vody a miešajte, kým múka neabsorbuje všetku vodu
- Po chvíli miešania by sa z cesta mala stať pružná guľa
- Dokonalé cesto by malo byť mäkké, tvárne a hladké
- Pokiaľ sa cesto stále rozpadá, musíme pridať ešte trochu vody
- Pridáme len niekoľko kvapiek vody a chvíľu miešame
- Skontrolujeme konzistenciu cesta av prípade potreby pridáme ešte niekoľko kvapiek vody
- V prípade, že pridáme viac vody, než je potrebné, cesto bude lepkavé
- To môžeme spraviť pridaním ďalšej múky (pridávame ju po lyžičkách)
- Keď budeme s konzistenciou cesta spokojní, cesto nakrájame na guličky a zľahka ich potrieme olivovým olejom, zabalíme do plastovej fólie
- Cesto necháme 45-60 minút odpočívať
- Odpočinok je nevyhnutný, aby cesto zmäklo a dalo sa s ním ľahko pracovať
- S takto pripraveným cestom môžeme začať pripravovať našu domácu baklavu
V závislosti od druhu múky a rôznych ďalších faktorov môže cesto potrebovať trochu viac alebo menej vody, než si vyžaduje tento recept. Tajomstvo výroby dokonalého domáceho cesta na baklavu je množstvo vody, ktoré použijete.