Pripravte si doma tieto tradičné francúzske croissanty, ktoré sú mäkké a nadýchané vo vnútri a zvonku sú úžasne maslové.
INGREDIENCIA
- 1 šálka mlieka plus dve lyžice
- 1 balíček sušeného droždia (2 a ¼ lyžičky)
- 1 lyžica kryštálového cukru
- 1 lyžička soli
- 2 lyžice masla izbovej teploty plus 1/2 šálky vychladeného masla a nakrájaného na štvorčeky
- 3 šálky hladkej múky
- 1 celé vajcia
POSTUP
- Zahrejeme mlieko.
- Do mixéra pridáme mlieko, droždie a cukor a premiešame.
- Pridáme soľ, 2 lyžice masla a múku a miešame pri nízkej rýchlosti, kým nevznikne hladké cesto.
- Vytvarujeme guľu a vložíme do olejom vymastenej misy.
- Prikryjeme a necháme 1 až 1 a ½ hodiny kysnúť.
- Z papiera na pečenie si odmeriame štvorec 20×15 cm.
- Maslo nakrájame na tenké plátky a rozložíme ich do štvorca, kým nebude z väčšej časti plný, potom papier na pečenie pevne preložíme cez maslo.
- Vyvaľkáme maslo naplocho.
- Štvorček masla dáme do chladničky na 30 minút stuhnúť.
- Akonáhle cesto zdvojnásobí svoj objem, vyvaľkáme ho do obdĺžnika s rozmermi 15 × 35 cm.
- Do stredu položíme štvorec vychladeného masla a preložíme obe strany cesta do stredu masla tak, aby sa v strede stretli.
- Spojíme švy k sebe.
- Prikryjeme a chladíme 30 minút.
- Vychladené cesto rozvaľkáme v rovnakom smere ako šev uprostred cesta, kým nezískame obdĺžnik s rozmermi zhruba 45 x 20 cm.
- Cesto preložíme ako list, čo znamená, že prehneme spodnú tretinu nahor a hornú tretinu nadol cez hornú.
- Otočíme cesto tak, aby odkryté okraje „listu“ smerovali k nám, a znovu vyvaľkáme do rovnakého obdĺžnika a potom opäť preložíme.
- Prikryjeme a dáme na 1 hodinu do chladničky.
- Opakujeme predchádzajúci proces (rozvaľkanie cesta, preloženie a chladenie – tentoraz 2 hodiny).
- Po vychladnutí cesto rozvaľkáme do dlhého obdĺžnika.
- Ostrým nožom orežeme okraje asi o 0,5 cm.
- Cesto nakrájame na 6 rovnakých trojuholníkov.
- Vyrežeme centimetrovú štrbinu uprostred dlhého konca a zrolujeme až do špičky.
- Croissanty dávame na plech vyložený papierom na pečenie.
- Prikryjeme utierkou a necháme 2 až 2 a pol hodiny kysnúť.
- Predhrejme rúru na 200° Celzia.
- Vidličkou spojíme vajcia a 2 lyžice mlieka.
- Potrieme vršky croissantov.
- Necháme 5 zaschnúť a opäť pretrieme.
- Croissanty pečieme 15 minút, potom znížime teplotu a pečieme ďalších 13–15 minút.
- Pred podávaním necháme 20 minút vychladnúť.