Domáce halaszle

Domáce halaszle

Existuje celý rad verzií tejto sviatočnej maďarská rybia polievka. Niektoré sa podávajú s cestovinami, iné obsahujú smotanu, ale všetky sú vyrobené zo sladkovodných rýb, ako je kapor, ostriež alebo šťuka. K slávnostnej maďarskej večeri tiež patria vyprážané ryby a teplý zemiakový šalát.

Ako sladká bodka na záver sú ponúkané obľúbené maďarské dezerty, ako je beigli (roláda z orechov a maku), kifli (roláda z droždia v tvare polmesiaca) a fondánové cukríky v čokoláde zvanej szaloncukor.

Čo budeme potrebovať

  1. 2 x 800 g celého ostrieža (filet, kosti a hlavy oddelené)
  2. 60 ml olivového oleja
  3. 2 cibule (nakrájané nadrobno)
  4. 1 zelená kapia (nakrájaná nadrobno)
  5. 3 paradajky (ošúpané, nakrájané nadrobno)
  6. 2 lyžice sladkej maďarskej papriky
  7. Kyslá smotana (na podávanie)
  8. Petržlen (na podávanie)
  9. Chrumkavý biely chlieb (na podávanie)

Postup

  1. Rybie filety nakrájame na 3 cm kúsky a dáme ich vychladiť
  2. Zahrejeme si 1 polievkovú lyžicu oleja vo veľkom hrnci na stredne nízku teplotu
  3. Potom pridáme rybie hlavy a kosti a opekáme asi 2 minúty
  4. V priebehu opekania kusy ryby jedenkrát otočíme
  5. Pridáme 3 litre studenej vody
  6. Privedieme do varu a varíme približne 30 minút
  7. Nakoniec všetko precedíme cez jemné sito a všetko čo v site zostane, vyhodíme
  8. Vo veľkom hrnci na strednom teplotu si rozohrejeme olej
  9. Pridáme cibuľu a kapiu a za stáleho miešania varíme asi 4 minúty do zmäknutia
  10. Pridáme paradajky a za občasného miešania varíme ďalších 5 minút
  11. Pridáme papriku a miešame ďalšiu 1 minútu, kým nebude voňavá
  12. Keď sa paprika rozvonia, do hrnca nalejeme precedený vývar
  13. Všetko premiešame a necháme variť asi 40 minút
  14. Potom polievku dochutíme soľou a korením
  15. Pridáme kúsky rybích filetov a varíme ďalších 10 minút, kým nie sú uvarené.
  16. Halaszle dobre osolíme a rozdelíme do polievkových tanierov
  17. Navrch pridáme kyslú smotanu a petržlenovú vňať, polievku halaszle podávame s čerstvým chlebom
Dokonalá polievka z rýb a zeleniny s ľahko pikantným nádychom.
Zdroj: straga.pl

Ak chcete ešte trošku experimentovať, pridajte do receptu ešte krevety.

Krevety očistite, zbavte čiernej tráviacej žľazy av polovici varenia v rámci kroku 8 ich vhoďte do polievky. Potom hrniec opäť zakryte a nechce krevety s ostatnými prísadami v pokoji prevariť.

V rámci kroku číslo 12, ale krevety nijako nekrájame alebo nedrobíme, nechávame ich v celku.

Tento recept na halaszle má byť plný rybej chuti, tak sa pridania kreviet vôbec nebojte, uvidíte, že iba zvýrazní už aj tak výbornú chuť celého pokrmu.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.