Ak máte viac času, môžete namiesto žemle upiecť špeciálnu skořápkovú buchtu.
Ingrediencie:
- 400 g bravčového kolena
- 200 g bravčovej pečene
- 400 g bravčová hlava
- 200 g žemle
- 200 ml vývaru
- 2 strúčiky cesnaku
- 40 g majoránky
- mleté nové korenie
- mletý muškátový kvet
- soľ, korenie
- bravčové črevá
Postup:
- V hrnci s vodou uvarte všetko bravčové mäso.
- Žemle nakrájajte na malé kocky.
- Uvarené mäso rozmeľte.
- Do misy dajte nakrájané žemle a prelejte ich mäsovým vývarom.
- Pridajte do misky zmes pomletého bravčového mäsa.
- Zamiešajte a pridajte prelisovaný cesnak a všetky korenia.
- Zmes nechajte približne hodinu odpočinúť.
- Následne si pripravte bravčový čriev, do ktorých budete rany plniť.
- Naplnené črievka zašpejlujte a dajte uvariť do vody s teplotou asi 90 C.
- Varte približne 15-20 minút.
- Uvarené jarnice opláchnite v studenej vode a nechajte uschnúť na doske.
Špekáčiky patria rovnako ako domáce jarnice ku klasickým českým údeninovým pochúťkam. Pripravte si ich v podobe burtov na pive !