Nemôžete sa nabažiť marinovaných mäsových kúskov z vašej obľúbenej gréckej reštaurácie? Vyskúšajte tento rýchly a jednoduchý recept na kuracie rezančeky v gréckom štýle. Kuracie plátky marinované v jogurte s dokonale zladenom korením a zabalené do nadýchaného chleba s omáčkou tzatziki, je niečo čo musíte skúsiť!
Čo budeme potrebovať
Na kuracie mäso
- 700 g kuracích pŕs (nakrájaných na plátky)
- Extra panenský olivový olej
Na marinádu
- 250 g gréckeho jogurtu
- Šťava z 1 citróna
- 2 lyžice gréckeho extra panenského olivového oleja
- 2 lyžice červeného vínneho octu
- 3 strúčiky cesnaku (nasekané)
- Štipka soli
- Čierne korenie
- Lyžica oregana
- Lyžička sladkej papriky
- Lyžička mletej rasce
- Lyžička mletého koriandra
- Štipka kajenského korenia
Na prílohu
- Pita chlieb (na prípravu domáceho pita chleba viď posledný recept v článku)
- Omáčka tzatziki
- Paradajka (nakrájaná na plátky)
- Uhorka (nakrájaná na plátky)
- Zelená paprika (nakrájaná na plátky)
- Červená cibuľa (nakrájaná na polmesiačiky)
- Olivy
Postup
- Na kuraciu marinádu si zmiešame korenie na gyros marinádu
- Všetko spolu dobre premiešame a pridáme na plátky nakrájané kuracie mäso
- Znovu premiešame, aby sa mäso dôkladne v gyros korení obalilo
- Misu prikryjeme a dáme ju minimálne na 30 minút odpočívať do chladničky, najlepšie však marinujeme cez noc
- Na panvici si potom na strednú teplotu rozohrejeme polievkovú lyžicu olivového oleja
- Pridáme kuracie plátky a začneme smažiť
- Mäso z každej strany vyprážame približne 5 minút, kým nie je zlatohnedé
- Na zostavenie kuracieho gyros si ohrejeme pita chlieb
- Ako prvé roztierame tzatziki omáčku
- Pridáme 2-3 plátky upečeného kurčaťa
- Navrch dáme paradajku, uhorku, zelenú papriku, cibuľu a olivy
- Všetko môžeme zavŕšiť ešte pridaním tzatziki omáčky, zabalíme pita chlieb a ihneď teplé podávame
Pre ešte intenzívnejší zážitok si môžete uvariť tento recept na kuracie gyros aj s domácim pita chlebom. Stačí sa pozrieť na posledný recept tohto článku a behom pár minút sa môžete Grécku priblížiť zase o niečo viac.