Domáce kysnuté buchty s náplňou

Domáce kysnuté buchty s náplňou

Išiel Honza do sveta, niesol si uzlíček av ňom od mamičky mal upečené buchty. Buchty plnené tvarohom a lekvárom. A tu bude len na vás, čím si buchty naplníte. Tak len do toho!

Ingrediencie

  • 150 ml plnotučného mlieka, teplého
  • 1 1/2 čajovej lyžičky aktívneho suchého droždia
  • 3 lyžice cukru
  • 1 veľké vajcia
  • 80 g rozpusteného masla
  • 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
  • 1/4 lyžičky soli
  • 325 g hladkej múky
  • marhuľový džem, lekvár, tvaroh (náplň podľa chuti)
  • 3 lyžice masla, rozpusteného
  • práškový cukor na poprášenie

Postup

  • Vo veľkej miske posypte droždie teplým mliekom a odložte ho na 10 minút, aby sa droždie rozpustilo a aktivovalo.
  • Ručnou metličkou vmiešame cukor, vajcia, rozpustené (mierne vychladené) maslo, vanilku a soľ.
  • Primiešajte asi 200 g múky, aby ste získali husté cesto.
  • Potom uchopte varešku namiesto metličiek a postupne zamiešajte zvyšok múky do cesta.
  • Rukami ďalších 5 minút prehnevajte cesto. Môže lepiť, v tom prípade si kvapkou oleja namažte ruky a spracovávajte cesto bez prisypávania ďalšej múky.
  • Potom cesto necháte kysnúť, zakryté kuchynskou utierkou pri teplej izbovej teplote, kým nezdvojnásobí svoj objem. Približne 45 minút až 1 hodinu.
  • Cesto preneste na ľahko pomúčenú pracovnú dosku a rozdeľte ho na 12 rovnakých kúskov. Kúsky, s ktorými práve nepracujete, udržujte zakryté.
  • Prehnite okraje každého kúsku do stredu niekoľkokrát, aby ste získali peknú guľu s hladkým povrchom na spodnej strane. Zarovnajte každú guľu dlaní do kruhu s priemerom 3 až 3 ½ palca, pričom stred udržujte mierne silnejší ako okraje.
  • Do stredu každého kruhu dajte 1 čajovú lyžičku náplne (džem, lekvár, tvaroh) a cesto následne omotajte okolo náplne, aby ste náplň utesnili a vznikla vám opäť gulička.
  • Každú takto vytvorenú buchtu vložte utesnenou stanou na ľahko pomúčený povrch, pokiaľ nemáte všetky hotové.
  • Nechajte rozpustiť maslo a následne ním vymažte plech na pečenie, kam následne preložíte vytvorené buchty.
  • Buchty zakryte utierkou a nechajte ešte na 30 minút vykysnúť, potom ich potrite rozpusteným maslom.
  • Pečte ich pri 180 ° C v predhriatej rúre asi 25 minút, kým nemajú zlatohnedú farbu.
  • Potom ich vyberte z rúry, nechajte 5 až 10 minút vychladnúť a nakoniec ich podávajte poprášené práškovým cukrom. Dobrú chuť!
Lahodné buchty s marhuľovou náplňou a práškovým cukrom.
zdroj: lilvienna.com

Ak túžite po niečom slanom na zub, mrknite na slané recepty z lístkového cesta . Určite si niektorý z nich obľúbite.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.