Klasický recept, ktorý spája hladkú a polohrubú múku. Ich kombinácia dáva cestu jeho charakteristickú konzistenciu.
Ingrediencie:
- 200 g hladkej múky
- 200 g polohrubej múky
- 200 ml svetlého piva
- 1 PL masti
- 20 g čerstvého droždia
- 1 PL soli
- 1 PL cukru
- 2 PL mlieka
Postup:
- Z droždia a trochy piva si pripravte kvások.
- V miske zmiešajte všetky ingrediencie, pridajte vzídený kvások a vypracujte do podoby cesta.
- V prípade, že je cesto príliš husté, pridajte trochu teplej vody.
- Po vykysnutí cesto rozdeľte na dvanásť častí a každú časť vytvarujte do podoby guličky.
- Následne každú guľôčku cesta ručne rozvaľkajte do podoby špagátu alebo hada.
- Takto pripravené pivné rožky dajte ešte na hodinu vykysnúť na plech s papierom na pečenie.
- Predhrejte si rúru na 220 stupňov.
- Pred pečením rožky zľahka potrite osoleným mliekom.
- Plech vložte do rúry, ihneď znížte teplotu na 180 stupňov a pečte približne 20 minút.
Svojím tvarom majú k rožkom blízko bagety. Upečte si okrem rožkov aj chrumkavé domáce bagety .