Domáce sušené paradajky

Domáce sušené paradajky

Všetko, čo si človek doma vyrobí, chutí mnohonásobne lepšie, než to kupované. V tomto recepte vám poradíme, ako si túto pochúťku vyrobiť hneď troma rôznymi spôsobmi. Použitie takto sušenej zeleniny je všestranné, hodí sa napríklad pre recepty na pizzu .

Ingrediencie:

  • 3 a 1/2 kg pevných zrelých paradajok
  • 2 čajové lyžičky soli
  • 1 lyžička sušenej bazalky
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 1 lyžička sušeného tymiánu

Postup:

  • Paradajky rozpolíme pozdĺžne, vyrežeme tvrdú časť av prípade, že sú veľmi veľké, nakrájame ich ešte na rovnako veľké štvrťky.
  • Odstránime všetky zrniečka bez toho, aby sme vyškriabali dužinu. Paradajky rozložíme na plochu av miske si zmiešame bazalku, oregano, tymian aj soľ. Touto zmesou posypeme rovnomerne všetky paradajky.

Sušíme v rúre:

  • Na sušenie v rúre rozprestrieme paradajky do formy na pečenie a dáme piecť na 75 stupňov cca 3 hodiny. Dvierka rúry necháme pootvorené asi na 15 cm, aby mohli z rúry unikať prebytočná vlhkosť.
  • Po 3 hodinách paradajky otočíme a špachtľou ich ľahko stlačíme. Sušíme ďalej, pričom každú hodinu otáčame a vždy jemne stlačíme.
  • Akonáhle budú paradajky pri stlačení úplne suché, je hotovo. Potom už len stačí nechať úplne vychladnúť a uložiť do dózy.

Sušenie v sušičke na ovocie a zeleninu:

  • Paradajky naukladáme nakrájanou stranou nahor na jednotlivé poschodia sušičky a nastavíme teplotu cca na 60 °C.
  • Sušíme 4 až 5 hodín a potom paradajky otočíme, stlačíme tukou alebo špachtľou a sušíme ďalej. Po 2 hodinách znova otočíme, stlačíme a pokračujeme v sušení.
  • Otáčame a sušíme, kým nie sú paradajky úplne suché.

Sušenie na slnku:

  • Sušiť je možné len v horúcom počasí, keď je nízka vlhkosť.
  • Pripravíme si plytké drevené podnosy, na ktorých dno rozprestrieme nylonovú sieťovinu.
  • Poukladáme paradajkami rezanou stranou dole a zakryjeme ochrannou sieťovinou alebo plátnom.
  • Umiestnime na priame slnko, aby boli podnosy na vyvýšenom mieste, pod ktorým bude cirkulovať vzduch.
  • Akonáhle uplynie 1 a 1/2 dňa, paradajky otočíme reznou stranou nahor, aby by ňou išlo priame slnko a opäť necháme sušiť.
  • Celkom trvá usušenie na priamom slnku 3 dni, pričom po západe slnka či pri zhoršenom počasí je nutné podnosy odpratať na bezpečné miesto, kde nenavlhnú alebo dokonca nezmoknú.

Tip: Na sušenie paradajok v rúre je najlepší sklenený alebo porcelánový riad. Nikdy nepoužívame hliníkovú fóliu a hliníkové plechy, pretože kyselina obsiahnutá v paradajkách bude s týmto kovom reagovať.

Luxusné paradajky sušené tromi rôznymi spôsobmi.
Zdroj: https://www.food.com/

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.