Tieto sladké medové guličky patria medzi najobľúbenejšie indické dezerty a je často označovaný ako „indické šišky“. Táto lahodná pochúťka sa skladá z mäkkých, v ústach sa rozplývajúcich vyprážaných šišiek, ktoré sa tradične pripravujú zo sušeného mlieka, a potom sa nechávajú cez noc namáčať v cukrovom sirupe.
Čo budeme potrebovať
Na sirup
- 4 zelené struky kardamómu (alebo 4 lyžičky kardamómového prášku)
- 600 g práškového cukru
- Štipka šafranu
- 2 lyžičky ružovej vody
- 2 lyžičky nasekaných pistácií
Na guličky
- 6 zelených strukov kardamómu (alebo 6 lyžičiek prášku)
- Lička práškového cukru
- 100 g sušeného plnotučného mlieka
- 40 g hladkej múky
- ½ lyžičky prášku do pečiva
- 50 g ghí (alebo zmäknutého masla)
- Olej na vyprážanie
- Lyžica prírodného bieleho jogurtu
- Šťavu z 1 citróna
- 4-5 lyžíc plnotučného mlieka
- Slnečnicový olej
Postup
- Na sirup si v hrnci na miernu teplotu zahrejeme kardamóm, cukor a 500 ml
- Vodu nenecháme variť, kým sa cukor nerozpustí
- Varíme 10 minút, a potom zložíme z platne a dáme vychladnúť bokom
- Postupne pridávame ružovú vodu, šafran, kým nezískame jemne ochutený sirup
- Na guličky si zmiešame rozdrvený kardamóm a cukru
- Sušené mlieko, múku a prášok do pečiva preosejeme do misy a vmiešame zmes kardamómu a cukru
- Votrieme 50 g ghí alebo masla, kým zmes nebude pripomínať hrubú strúhanku
- Pridáme jogurt, citrónovú šťavu a toľko mlieka, aby vzniklo vláčne cesto
- Ruky si potrieme trochou slnečnicového oleja az malých porcií cesta tvarujte guličky veľkosti asi 3 centimetrov
- Sirup zahrievame, kým sa nedosiahne bod do varu, potom teplo vypneme teplo a hrniec so sirupom prikryjeme pokrievkou
- Vo vysokom hrnci si rozohreje móle na vyprážanie
- Guličky vyprážame po dávkach na strednú teplotu po dobu 5-7 minút, kým nebudú rovnomerné osmažené a tmavo hnedé
- Vyberieme ich z hrnca a potom ich necháme odkvapkať na kuchynskej papierovej utierke
- Medové guličky pridáme do teplého sirupu a nechajte 2-3 hodiny, najlepšie cez noc namáčať
- Pred podávaním guličky v mede prehrejeme a podávame ich horúce posypané pistáciami
Medu hovoríte áno, ale ste skôr tím mäsožrútov ako tortožrútov?
Tak sa pustite do našich ďalších receptov s medom, kde nájdete aj varianty na slané pokrmy. Upečte si napríklad tieto rebrá na mede !