Domáce vyprážané gule s medom

Domáce vyprážané gule s medom

Tieto sladké medové guličky patria medzi najobľúbenejšie indické dezerty a je často označovaný ako „indické šišky“. Táto lahodná pochúťka sa skladá z mäkkých, v ústach sa rozplývajúcich vyprážaných šišiek, ktoré sa tradične pripravujú zo sušeného mlieka, a potom sa nechávajú cez noc namáčať v cukrovom sirupe.

Čo budeme potrebovať

Na sirup

  1. 4 zelené struky kardamómu (alebo 4 lyžičky kardamómového prášku)
  2. 600 g práškového cukru
  3. Štipka šafranu
  4. 2 lyžičky ružovej vody
  5. 2 lyžičky nasekaných pistácií

Na guličky

  1. 6 zelených strukov kardamómu (alebo 6 lyžičiek prášku)
  2. Lička práškového cukru
  3. 100 g sušeného plnotučného mlieka
  4. 40 g hladkej múky
  5. ½ lyžičky prášku do pečiva
  6. 50 g ghí (alebo zmäknutého masla)
  7. Olej na vyprážanie
  8. Lyžica prírodného bieleho jogurtu
  9. Šťavu z 1 citróna
  10. 4-5 lyžíc plnotučného mlieka
  11. Slnečnicový olej

Postup

  1. Na sirup si v hrnci na miernu teplotu zahrejeme kardamóm, cukor a 500 ml
  2. Vodu nenecháme variť, kým sa cukor nerozpustí
  3. Varíme 10 minút, a potom zložíme z platne a dáme vychladnúť bokom
  4. Postupne pridávame ružovú vodu, šafran, kým nezískame jemne ochutený sirup
  5. Na guličky si zmiešame rozdrvený kardamóm a cukru
  6. Sušené mlieko, múku a prášok do pečiva preosejeme do misy a vmiešame zmes kardamómu a cukru
  7. Votrieme 50 g ghí alebo masla, kým zmes nebude pripomínať hrubú strúhanku
  8. Pridáme jogurt, citrónovú šťavu a toľko mlieka, aby vzniklo vláčne cesto
  9. Ruky si potrieme trochou slnečnicového oleja az malých porcií cesta tvarujte guličky veľkosti asi 3 centimetrov
  10. Sirup zahrievame, kým sa nedosiahne bod do varu, potom teplo vypneme teplo a hrniec so sirupom prikryjeme pokrievkou
  11. Vo vysokom hrnci si rozohreje móle na vyprážanie
  12. Guličky vyprážame po dávkach na strednú teplotu po dobu 5-7 minút, kým nebudú rovnomerné osmažené a tmavo hnedé
  13. Vyberieme ich z hrnca a potom ich necháme odkvapkať na kuchynskej papierovej utierke
  14. Medové guličky pridáme do teplého sirupu a nechajte 2-3 hodiny, najlepšie cez noc namáčať
  15. Pred podávaním guličky v mede prehrejeme a podávame ich horúce posypané pistáciami

Medu hovoríte áno, ale ste skôr tím mäsožrútov ako tortožrútov?
Tak sa pustite do našich ďalších receptov s medom, kde nájdete aj varianty na slané pokrmy. Upečte si napríklad tieto rebrá na mede !

Medom nasiaknuté guličky usmažené v oleji a posypané pistáciami.
Zdroj: whiskaffair.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.