Zimné obdobie je mnohokrát dlhé a únavné. Preto je nutné si ho niečím spríjemniť!
Práve preto sme si pripravili týchto osem lahodných receptov na domáci bombardino koktail, ktorý zimné večery urobí o niečo príjemnejšími.
Vychutnajte si ho so svojimi priateľmi alebo len tak sami pred televíziou.
Jeho príprava nezaberie viac ako 20 minút. Tak šup, šup!
Naše recepty
Čo je a kde sa vzalo Bombardino?
Pravé a klasické bombardíno v dnešnej dobe už pozná málokto. Je to nápoj, ktorého základom je silné espresso a taliansky likér s obsahom alkoholu aspoň 18 %.
Likér sa ohrieva a šľahá v pare a až potom je pridaná čerstvo uvarená káva a kvalitné brandy. Ihneď keď sú ingrediencie premiešané sa nápoj zdobí veľké vrstvou šľahačky, aby sa zabránilo odparovaniu a úniku alkoholu z horúceho drinku. Šľahačka by mala byť nakoniec ozdobená kakaom.
Nápoj z pravidla obsahuje 30% alkoholu, ale všetko záleží najmä na bramanovi, aký silný ho namieša. Najväčší podiel v pôvodnom bombardíne má káva, potom vaječný likér a nakoniec brandy.
Nápoj sa musí podávať v nahriatych čírych pohároch a mal by mať zlatistú farbu, a to vďaka brandy, ktorú obsahuje.
Bombardino môžeme doslova v taliančine prekladať ako „bomba“ il Bombardino je odmenou pre lyžiarov po vzrušujúcom dni na zjazdovkách – a pre každého, kto zažíva zimné radovánky na východnom pobreží Talianska.
Bonbardino je pravý zimný koktail, hrejivý a pripomínajúci vaječný koňak, ktorý vznikol v severnej Lombardii a dnes sa teší veľkej obľúbenosti v talianskych Alpách.
Podľa legendy Bombardino vytvoril mladý muž z prístavného mesta Genova, ktorý sa rozhodol opustiť more a žiť v talianskych Alpách.
Po rokoch strávených ako dôstojník v Alpini (najstaršia aktívna horská pechota na svete) si otvoril lyžiarsku chatu v Lombardii.
Jedného dňa sa štyria lyžiari vypotácali z fujavice a hľadali niečo teplé na zahriatie, aby zahnali chlad a mohli sa zahriať. Genovesa rýchlo zmiešal mlieko, whisky a puding. Všetko priviedol do varu.
Keď jeden z lyžiarov drink ochutnal, tak mal vykríknuť: „Nehoda! È una bomba!“ „Sakra! To je bomba!“
Odvtedy sem začali cestovať lyžiari a zimní dobrodruhovia, len preto aby ochutnali lahodný hrejivý Genovesov nápoj – Bombardino.