Výroba doma pečenej sladkej, škoricou voňajúce pochutiny je oveľa jednoduchšia, než si možno myslíte. Nie je potrebné zahrievať veľkú panvicu s rastlinným olejom a privádzať ho do varu, pretože toto cesto sa v malom hrnci na sporáku veľmi ľahko spojí a potom sa upečie ako plát sušienok.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 230 ml vody
- 115 g masla
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
- 2 lyžice trstinového cukru (biely, ak nemáte hnedý)
- ¼ lyžičky soli
- 150 g hladkej múky
- 3 vajcia (izbové teploty)
Na posypanie
- 115 g cukru kryštál
- ¼ lyžičky soli
- Lyžička škorice
Na namáčanie
- 180 g horkosladkej čokolády (aspoň 58 % kakaa, nasekané)
- 570 ml mlieka
- ½ lyžičky kukuričného škrobu (zmiešame s 2 lyžičkami vody)
- ¼ lyžičky vanilky
Postup
- Rúru predhrejeme rúru na 200 stupňov
- Na pečenie churros si pripravíme dva plechy
- Na plechy položíme papier na pečenie a dáme bokom
- Do stredného hrnca pridáme vodu, trstinový cukor, soľ a maslo
- Umiestnime ho na platňu a zapneme teplotu na stredne vysokú
- Zahrievame, kým sa maslo nerozpustí a zmes sa nezačne variť
- Akonáhle sa varí, zašľaháme múku
- Šľaháme, kým nezostanú žiadne hrudky z múky a nevytvoria sa gule cesta
- Teraz pomocou drevenej varešky premiešame cesto v hrnci a varíme ho asi minútu pri nízkej teplote
- Robíme to len minútu, potom cesto zložíme z platne a odstavíme
- V miske zmiešame vajcia a vanilku a prešľaháme
- Pomocou lyžice pridáme do cesta trochu vaječnej zmesi
- Dobre premiešame, kým sa vajcia nezapracujú a cesto nebude mať vzhľad zemiakovej kaše
- Pokračujeme v pridávaní vajec, kým sa neprepojí s cestom
- Cesto potom preložíme do cukrárskeho zdobiaceho vrecúška, zakončeného s hviezdicovou špičkou
- Na plechy pokryté papierom na pečenie pretlačíme cesto do dlhých hadov
- Dbáme na to, aby sme ich mali pekne a hrubo
- Medzi churros necháme asi 5 centimetrov miesta
- Plechy vložíme do rúry a pečieme asi 18–22 minút, dozlatista
- Potom vypneme rúru a churrot tam necháme ďalších 10 minút, aby trochu uschli
- Tento krok im pomáha udržať si tvar a nesploštiť sa, akonáhle vychladnú
- Zmiešame cukor, škoricu a soľ
- Vyberieme churros priamo z rúry a premiešame ich do cukrovej zmesi zmesi, kým nebudú dobre obalené
- Na horúcu čokoládu si vo veľkom hrnci zahrejeme mlieko, kým sa nezačne variť
- Vmiešame čokoládu a začneme ju za častého šľahania zahrievať, zahrievajte čokoládu, kým sa čokoláda nerozpustí
- Kukuričný škrob zmiešaný s vodou (konzistencia kašičky) zašľaháme do čokolády
- Za stáleho šľahania varíme na strednú teplotu, kým čokoládová zmes nezačne bublať
- Potom teplotu znížime a za stáleho šľahania varíme ďalšie 2 minúty, kým nezhustne
- Čokoládu zložíme z platne a vmiešame vanilku
- Čokoládový dip podávame k teplým churros