Domáci čučoriedkový koláč

Domáci čučoriedkový koláč

Hlavnú úlohu tu zohráva jednoznačne obľúbené lesné ovocie, ktorému perfektne sekunduje škorica, ale aj ďalšie úžasné korenie.

To všetko zavŕši dokonale nedokonalá mriežka, ktorú vytvoríme zo zvyšného cesta. Prejdite si aj iné recepty na mriežkový koláč . Taký jablčný je úplne super.

Ingrediencie:

  • 3/4 hrnčeka kryštálového cukru
  • 1 hotové krehké cesto (v obchode bežne kúpime 400 g balenia)
  • 1/4 hrnčeka kukuričného škrobu
  • 2 lyžičky čerstvo strúhanej citrónovej kôry
  • 1/8 lyžičky mletého nového korenia
  • 1/2 lyžičky mletej škorice
  • 1/8 lyžičky morskej soli
  • 6 – 7 hrnčekov čerstvých čučoriedok (môžeme použiť aj mrazené)
  • 1 polievkové lyžice masla
  • 1 vaječný žĺtok
  • 1 lyžica smotany na šľahanie (33 %)
  • 1 lyžica hrubšieho cukru na ozdobu

Postup:

  • Predhrejeme si rúru na 190 stupňov a koláčovú formu vyložíme papierom na pečenie.
  • Krehké cesto vyvaľkáme (ak už nekúpime rovno vyvaľkané) a vykrojíme podľa veľkosti formy s tým, že pridáme o 1-2 cm navyše, aby bolo možné cesto pekne natlačiť dovnútra.
  • Zvyšok cesta zatiaľ uložíme do chladničky, aby sa vychladilo.
  • Akonáhle vyložíme formu papierom na pečenie, cesto opatrne vložíme do formy a natlačíme vo vnútri formy. Odrežeme to, čo nám prečuhuje cez jej okraj.
  • Formu aj s cestom dáme do chladničky, aby sa vychladilo, a medzitým si pripravíme náplň.
  • Do veľkej misy dáme cukor, kukuričný škrob, citrónovú kôru, nové korenie, škoricu aj soľ. Premiešame a pridáme čučoriedky.
  • Opatrne prehádžeme, aby sa všetky chute spojili s čučoriedkami, a hotovú náplň prenesieme na pripravené cesto do formy.
  • Dôkladne uhladíme a zo zvyšku cesta si vyvaľkáme plát, z ktorého nakrájame prúžky široké cca 1 – 1,5 cm.
  • Naukladáme na náplň tak, že utvoríme pravidelnú mriežku.
  • Maslo rozpustíme a pomocou mašlovačky potrieme vždy len náplň medzi jednotlivými dielmi mriežky.
  • Vajcia rozšľaháme so smotanou a vzniknutou zmesou potrieme na zmenu cesto/mriežku.
  • Nakoniec posypeme mriežku lyžicou hrubého cukru.
  • Takto pripravený koláč dáme na 20 minút do chladničky, aby sa vychladil. Ak sa ponáhľame, môžeme ho dať chladiť aj do mrazničky cca na 5 – 7 minút.
  • Predhrejeme si rúru na 190 stupňov. Koláč vyberieme z chladničky/mrazničky a rovno vložíme do predhriatej rúry.
  • Pečieme cca 20 minút, potom znížime teplotu na 150 stupňov a pečieme ešte 35 až 45 minút.
  • Kôrka musí byť krásne zlatá a šťava z čučoriedok bude divoko bublať. Keby kôrka začala hnednúť, zakryjeme vrch koláča alobalom a pečieme, kým neubehne čas.
  • Potom vyberieme hotový koláč z rúry a necháme 3 hodiny odpočívať, aby vychladol. Až potom nakrájame a servírujeme.
Jednoduchý koláč plný čučoriedok a voňavého korenia.
Zdroj: https://www.inspiredtaste.net/

Tip: Ku koláču je super pridať kopček vanilkovej zmrzliny ak tomu poriadnu porciu šľahačky.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.