O jablkách sa hovorí, že sú elixírom mladosti, ale aj šťavnatou lekárňou. Hodí sa na mušty, džemy, kompóty, čaje av neposlednom rade aj do džúsov. Viete o niečom lahodnejšom ako je čerstvý jablkový džús, navyše vyrobený doma?
Ingrediencie
- 200 g cukru krupica
- 1,5 – 2 kg jabĺk
- 1/2 lyžičky kyseliny citrónovej
- minerálna či stolová voda na riedenie
Postup
- Jablká olúpeme, zbavíme jadrovníkov, stopiek a prípadných nedokonalostí (tzv. bubák atď.).
- Potom ich nakrájame na drobné kúsky, vložíme do hrnca a zalejeme vodou.
- Nemusí jej byť veľa, aby jablká zbytočne neplávali.
- Na strednom ohni necháme dusiť domäkka a hneď potom rozmixujeme, ideálne tyčovým mixérom.
- Rozmixované jablká dáme na sito a ešte prepasírujeme.
- Do nádoby k prepasírovaným jablkám prisypeme cukor, kyselinu citrónovú a dôkladne premiešame, aby sa všetko rozpustilo.
- Pokiaľ sa vám bude zdať džús málo sladký či kyslý, dochuťte ho cukrom alebo kyselinou.
- Akonáhle máme hotovo, čo znamená rozmiešané, naplníme džús do fliaš, ktoré musíme naozaj starostlivo uzavrieť a vložíme ich do hrnca.
- Zalejeme teplou vodou a 20 minút sterilizujeme.
- Pokiaľ máte hrniec na zaváranie, použite ho.
- Predtým, než budeme jablkový džús podávať, musíme ho ešte zriediť minerálnou alebo stolovou vodou.
- Množstvo je individuálne, podľa toho, aký silný má džús byť.
Máte doma jablká a neviete čo s nimi? Alebo máte chuť upiecť si niečo ku káve? Vybrali sme pre vás tie najlepšie recepty na jablčnú buchtu , ktorú zvládnete upiecť, aj keď v pečení nie ste úplne zbehlí.