Domáci jogurt

Domáci jogurt

Výroba domáceho jogurtu je jednoduchá a tu je popísaný krok za krokom, ako si vyrobiť jogurt doma.

Čo budeme potrebovať

  • 1,5 litra plnotučného mlieka
  • 2 lyžice aktívneho jogurtu s biokultúrou

Postup

  1. Mlieko nalejeme do hrnca s ťažkým dnom (ako na puding).
  2. Akonáhle sa objaví mliečna pena, vypneme a penu vyberieme lyžicou.
  3. Rýchlo schladíme, napríklad tak, že položíme hrniec do umývadla s vodou a ľadom.
  4. Pokúsime sa odhadnúť teplotu, mala by byť ako telesná teplota, nie vyššia ako 40°C a nie nižšia ako 35°C.
  5. V tejto chvíli zmiešame trochu mlieka s jogurtom v malej vedľajšej nádobe.
  6. Veľmi dobre premiešame, potom nalejeme do zvyšku mlieka a po premiešaní nalievame do uzatvárateľných pohárov.
  7. Udržujeme v teple po dobu 8 hodín. To sa dá zariadiť napríklad v hrnci s teplou vodou, ktorú občas dohrejeme. S nádobkami však nehýbeme!
  8. Takto si vyrobíme vynikajúci biely jogurt, ktorý podávame s domácou zaváraninou alebo s ovocím. Hodí sa aj na domáce marinády!

Na zhotovenie domáceho jogurtu sa v mnohých domácnostiach osvedčili pomocníci. Mrknite sa na článok o hodnotení elektrických jogurtovačov .

Pohár plný jogurtu s ovocím a chia.
Zdroj: kaynutrition.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.