Urobte si svoj vlastný domáci kandizovaný zázvor! Jeho chuť je mnohonásobne lepšia ako z obchodu, čerstvejšia a živšia. Je skvelý len tak na desiatu alebo ho môžete pridať do rôznych múčnikov. A ako bonus vám zostane skvelý sirup, ktorý je v nápojoch úplne fenomenálny!
INGREDIENCIA
- 500 g olúpaného zázvoru, nakrájaného na tenké plátky (ručne alebo pomocou mandolíny – je to oveľa jednoduchšie)
- štipka soli
- 2 šálky bieleho kryštálového cukru
- cukor navyše na obaľovanie
POSTUP
- Nakrájaný zázvor dáme do stredného hrnca a podlejeme vodou.
- Privedieme do varu a varíme 30 minút.
- Necháme si 1/2 šálky zázvorovej vody a potom zlejeme plátkami zázvoru.
- Nakrájaný zázvor vložíme späť do hrnca s odloženou zázvorovou vodou, cukrom a štipkou soli.
- Privedieme do varu, znížime teplotu na strednú a varíme odkryté po dobu 35-40 minút alebo kým teplota na teplomere neukáže 107 stupňov Celzia.
- Zázvor scedíme v sitku nad miskou, aby sme zachytil sirup, ktorý si môžeme nechať do nápojov.
- Plátky zázvoru rozložíme na chladiacu mriežku, ktorú dáme na plech na pečenie a plátky čo najlepšie oddelíme.
- Necháme 2 hodiny vychladnúť.
- Plátky zázvoru dáme do misy s cukrom, aby boli celé potiahnuté.
- Potom zázvor položíme späť na chladiacu mriežku, aby tam cez noc odležal.
- Skladujeme vo vzduchotesnej nádobe na tmavom a chladnom mieste.
- Vydrží niekoľko mesiacov.