Hoci je tento recept určený pre kohúta, dá sa svojím spôsobom použiť na akúkoľvek hydinu, či už kura, kačicu alebo pokojne aj morku. Fantázii sa medze nekladú a keď vás prepadne chuť na vtáka s plnkou, máte inšpiráciu. Neváhajte omrknúť aj recepty na pečenú morku .
Ingrediencie:
- 1 kohút (hmotnosť cca 2 až 2 a 1/2 kg)
- 10 guličiek čierneho korenia
- 120 g petržlenu
- 200 g mrkvy
- 100 g zeleru
- 150 g starého chleba
- 200 g sušenej klobásy
- 5 – 6 strúčikov cesnaku
- 1/2 kocky čerstvého nesoleného masla
- 20 g polohrubej múky
- Mleté čierne korenie podľa chuti
- Štipka kyseliny citrónovej
- 1 hrsť čerstvo nasekanej petržlenovej vňate
- Soľ podľa chuti
Postup:
- Dobre očisteného kohúta dáme do tlakového hrnca aj s vnútornosťami, pridáme vodu, niekoľko zrniek čierneho korenia, očistenú mrkvu aj zeler.
- Varíme v tlakovom hrnci domäkka. Pokiaľ nemáme tlakový hrniec, použijeme ten bežný a varíme, až je kohút mäkký.
- Po uvarení vyberieme kohúta aj so zeleninou z hrnca a jemne nakrájame vnútornosti a uvarenú zeleninu. Dáme do stredne veľkej misy.
- Pridáme nadrobno nakrájané sušené klobásy, plátky chleba vopred namočené vo vode a vyžmýkané, nasekanú petržlenovú vňať, prelisovaný cesnak, mleté čierne korenie a soľ podľa chuti.
- Touto plnkou naplníme uvareného kohúta a zašijeme kuchynskou niťou. Vložíme do vymasteného pekáča a potrieme rozpusteným maslom z 1/4 kocky zo všetkých strán.
- Predhrejeme rúru na 220 stupňov. Dáme piecť do predhriatej rúry a podľa potreby podlievame vývarom, ktorý sme si nechali v tlakovom hrnci.
- Hotového kohúta s plnkou necháme vo vypnutej rúre a pripravíme si omáčku.
- V panvici rozpustíme zvyšné 1/4 masla, poprášime múkou, tú orestujeme a zalejeme vývarom, cca 2 hrnčeky. Omáčku dochutíme štipkou kyseliny citrónovej, soľou a mletým čiernym korením podľa chuti.
Tip: Skúste si pripraviť aj pikantnú verziu omáčky na kohúta.
Čo budete potrebovať:
1 hrnček destilovaného bieleho octu, 4 strúčiky cesnaku, 1 lyžičku vločkovej soli, 230 g čerstvých pálivých čili papričiek a 2 – 3 polievkové lyžice medu.
Ako na to:
Zmiešajte ocot, cesnak a soľ v sklenenej nádobe s objemom 250 ml s dobre tesniacim viečkom. Chili papričky zbavte stopky a nasekajte nahrubo aj so semienkami. Pridajte do pohára, zaviečkujte a nechajte cez noc marinovať na kuchynskej linke.
Nasledujúci deň nalejete obsah pohára do malého hrnca, vmiešajte med a priveďte do varu na stredne vysokom ohni. Varte po dobu 5 minút, ale snažte sa nevdychovať výpary z hrnca.
Preneste zmes do mixéra a mixujte po dobu asi 5 minút, aby vznikla hladká omáčka. Opäť sa vyhnite vdychovaniu výparov. Preložte do misky a podľa chuti ešte pridajte med, ktorý vmiešajte lyžicou. Hotovú omáčku preceďte do čistého pohára, ktorý má vzduchotesné viečko. Než budete servírovať, nechajte ju vychladiť v chladničke.