Domáci kohút s plnkou

Domáci kohút s plnkou

Hoci je tento recept určený pre kohúta, dá sa svojím spôsobom použiť na akúkoľvek hydinu, či už kura, kačicu alebo pokojne aj morku. Fantázii sa medze nekladú a keď vás prepadne chuť na vtáka s plnkou, máte inšpiráciu. Neváhajte omrknúť aj recepty na pečenú morku .

Ingrediencie:

  • 1 kohút (hmotnosť cca 2 až 2 a 1/2 kg)
  • 10 guličiek čierneho korenia
  • 120 g petržlenu
  • 200 g mrkvy
  • 100 g zeleru
  • 150 g starého chleba
  • 200 g sušenej klobásy
  • 5 – 6 strúčikov cesnaku
  • 1/2 kocky čerstvého nesoleného masla
  • 20 g polohrubej múky
  • Mleté čierne korenie podľa chuti
  • Štipka kyseliny citrónovej
  • 1 hrsť čerstvo nasekanej petržlenovej vňate
  • Soľ podľa chuti

Postup:

  • Dobre očisteného kohúta dáme do tlakového hrnca aj s vnútornosťami, pridáme vodu, niekoľko zrniek čierneho korenia, očistenú mrkvu aj zeler.
  • Varíme v tlakovom hrnci domäkka. Pokiaľ nemáme tlakový hrniec, použijeme ten bežný a varíme, až je kohút mäkký.
  • Po uvarení vyberieme kohúta aj so zeleninou z hrnca a jemne nakrájame vnútornosti a uvarenú zeleninu. Dáme do stredne veľkej misy.
  • Pridáme nadrobno nakrájané sušené klobásy, plátky chleba vopred namočené vo vode a vyžmýkané, nasekanú petržlenovú vňať, prelisovaný cesnak, mleté čierne korenie a soľ podľa chuti.
  • Touto plnkou naplníme uvareného kohúta a zašijeme kuchynskou niťou. Vložíme do vymasteného pekáča a potrieme rozpusteným maslom z 1/4 kocky zo všetkých strán.
  • Predhrejeme rúru na 220 stupňov. Dáme piecť do predhriatej rúry a podľa potreby podlievame vývarom, ktorý sme si nechali v tlakovom hrnci.
  • Hotového kohúta s plnkou necháme vo vypnutej rúre a pripravíme si omáčku.
  • V panvici rozpustíme zvyšné 1/4 masla, poprášime múkou, tú orestujeme a zalejeme vývarom, cca 2 hrnčeky. Omáčku dochutíme štipkou kyseliny citrónovej, soľou a mletým čiernym korením podľa chuti.
Luxusný domáci plniaci kohút plný tých najchutnejších surovín.
Zdroj: https://tastycraze.com

Tip: Skúste si pripraviť aj pikantnú verziu omáčky na kohúta.
Čo budete potrebovať:
1 hrnček destilovaného bieleho octu, 4 strúčiky cesnaku, 1 lyžičku vločkovej soli, 230 g čerstvých pálivých čili papričiek a 2 – 3 polievkové lyžice medu.
Ako na to:
Zmiešajte ocot, cesnak a soľ v sklenenej nádobe s objemom 250 ml s dobre tesniacim viečkom. Chili papričky zbavte stopky a nasekajte nahrubo aj so semienkami. Pridajte do pohára, zaviečkujte a nechajte cez noc marinovať na kuchynskej linke.

Nasledujúci deň nalejete obsah pohára do malého hrnca, vmiešajte med a priveďte do varu na stredne vysokom ohni. Varte po dobu 5 minút, ale snažte sa nevdychovať výpary z hrnca.

Preneste zmes do mixéra a mixujte po dobu asi 5 minút, aby vznikla hladká omáčka. Opäť sa vyhnite vdychovaniu výparov. Preložte do misky a podľa chuti ešte pridajte med, ktorý vmiešajte lyžicou. Hotovú omáčku preceďte do čistého pohára, ktorý má vzduchotesné viečko. Než budete servírovať, nechajte ju vychladiť v chladničke.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.