Tento recept na jahodový dezert si vyžaduje trochu úsilia a skúseností, ale chutí rovnako dobre, ako vyzerá. Lahodný dezert plnený pudingom a podávaný s anglickým jahodovým sorbetom.
Čo budeme potrebovať
Na krém z bielej čokolády
- 85 g bielej čokolády (nasekané)
- 250 g cukru
- 45 g hladkej múky
- 45 g kukuričného škrobu
- 3 vajcia
- 500 ml teplého mlieka
- Lyžička vanilkového extraktu
- 200 g rozvaľkaného lístkového cesta
- Lyžica cukru
- 375 g na štvrtky nakrájaných čerstvých jahôd (alebo malín)
Na šľahačku
- 310 ml 35% smotany
- 60 g cukru
- Lyžička vanilkového extraktu
Na polevu
- 60 g práškového cukru
- Lyžička vody
- 125 g jahodového džemu (alebo malinového džemu)
Postup
- Čokoládu vložíme do misky a dáme ju bokom
- V hrnci mimo platne si zmiešame cukor, múku a kukuričný škrob
- Pridáme vajcia a šľaháme do hladka
- Postupne vmiešame mlieko
- Hrniec preložíme na platňu a na strednú teplotu za stáleho šľahania, zmes privedieme do varu
- Varíme asi 1 minútu
- Pridáme čokoládou a vanilku
- Miešame metličkou, kým sa čokoláda nerozpustí
- Hrniec prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme krém vychladnúť, chladíme, kým krém úplne nevychladne
- S roštom v strednej polohe predhrejeme rúru na 200 stupňov
- Plech na pečenie vyložíme papierom na pečenie
- Na pomúčenej pracovnej ploche si rozvaľkáme cesto na dva približne rovnaké obdĺžniky
- Cesto posypeme cukrom a valčekom zľahka prejdeme, aby sa cukor vtlačil do cesta
- Cesto položíme na plech
- Prikryjeme ho papierom na pečenie a položíme naň druhý plech, aby sa na ceste netvorili bublinky a nekrútilo sa
- Pečieme asi 20 minút, kým cesto nie je zlatohnedé
- Nakoniec po vybratí odstránime horný plech a papier na pečenie a cesto necháme vychladnúť na mriežke
- Medzitým si v mise ušľaháme smotanu s cukrom a vanilkou, kým nevznikne tuhá zmes
- Tú umiestnime do chladničky
- Na polevu si v miske zmiešame cukor a vodu
- Tú si prelejeme do malého uzatvárateľného plastového vrecka a dáme bokom
- Listovo cesto si rozrežeme na polovice
- Vezmeme jeden obdĺžnik a naň pridáme ⅓ krému, ktorý po ňom rozotrieme
- Pridáme ⅓ jahôd a ľahko ich zatlačíme do krému
- Prikryjeme ich druhým dielom lístkového cesta, znova ho potrieme krémom a priklopíme tretím dielom lístkového cesta
- Pridáme šľahačku a posypeme zvyšnými jahodami
- Nakoniec kremeš prikryjeme posledným kúskom cesta a potrieme marmeládou
- Odrežeme jeden koniec plastového vrecka, kam sme vliali polevu
- Polevou na marmeládu nakreslíme rovné čiary rovnobežné so šírkou lístkového cesta
- Potom špajdľou tieto čiary prejdeme, aby sme vytvorili motív mramoru
- Krémeš rezy umiestnime aspoň na 2 hodiny do chladničky, než ich budeme podávať
V tomto recepte na kremeš je možné kombinovať rôzne druhy ovocia. Nezostávajte len pri jahodách, ale pridajte čučoriedky, maliny, alebo napríklad konzervované mandarínky. Len nezabudnite mandarínky nechať odkvapkať, nech vám nepremáča celé cesto!
Vylepšite celý dezert pravou a nefalšovanoudomácou marmeládou podľa nášho postupu, ktorý tento recept na kremeši s čerstvým ovocím zdokonalí.