Domáci krémeš s jahodami

Domáci krémeš s jahodami

Tento recept na jahodový dezert si vyžaduje trochu úsilia a skúseností, ale chutí rovnako dobre, ako vyzerá. Lahodný dezert plnený pudingom a podávaný s anglickým jahodovým sorbetom.

Čo budeme potrebovať

Na krém z bielej čokolády

  1. 85 g bielej čokolády (nasekané)
  2. 250 g cukru
  3. 45 g hladkej múky
  4. 45 g kukuričného škrobu
  5. 3 vajcia
  6. 500 ml teplého mlieka
  7. Lyžička vanilkového extraktu
  8. 200 g rozvaľkaného lístkového cesta
  9. Lyžica cukru
  10. 375 g na štvrtky nakrájaných čerstvých jahôd (alebo malín)

Na šľahačku

  1. 310 ml 35% smotany
  2. 60 g cukru
  3. Lyžička vanilkového extraktu

Na polevu

  1. 60 g práškového cukru
  2. Lyžička vody
  3. 125 g jahodového džemu (alebo malinového džemu)

Postup

  1. Čokoládu vložíme do misky a dáme ju bokom
  2. V hrnci mimo platne si zmiešame cukor, múku a kukuričný škrob
  3. Pridáme vajcia a šľaháme do hladka
  4. Postupne vmiešame mlieko
  5. Hrniec preložíme na platňu a na strednú teplotu za stáleho šľahania, zmes privedieme do varu
  6. Varíme asi 1 minútu
  7. Pridáme čokoládou a vanilku
  8. Miešame metličkou, kým sa čokoláda nerozpustí
  9. Hrniec prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme krém vychladnúť, chladíme, kým krém úplne nevychladne
  10. S roštom v strednej polohe predhrejeme rúru na 200 stupňov
  11. Plech na pečenie vyložíme papierom na pečenie
  12. Na pomúčenej pracovnej ploche si rozvaľkáme cesto na dva približne rovnaké obdĺžniky
  13. Cesto posypeme cukrom a valčekom zľahka prejdeme, aby sa cukor vtlačil do cesta
  14. Cesto položíme na plech
  15. Prikryjeme ho papierom na pečenie a položíme naň druhý plech, aby sa na ceste netvorili bublinky a nekrútilo sa
  16. Pečieme asi 20 minút, kým cesto nie je zlatohnedé
  17. Nakoniec po vybratí odstránime horný plech a papier na pečenie a cesto necháme vychladnúť na mriežke
  18. Medzitým si v mise ušľaháme smotanu s cukrom a vanilkou, kým nevznikne tuhá zmes
  19. Tú umiestnime do chladničky
  20. Na polevu si v miske zmiešame cukor a vodu
  21. Tú si prelejeme do malého uzatvárateľného plastového vrecka a dáme bokom
  22. Listovo cesto si rozrežeme na polovice
  23. Vezmeme jeden obdĺžnik a naň pridáme ⅓ krému, ktorý po ňom rozotrieme
  24. Pridáme ⅓ jahôd a ľahko ich zatlačíme do krému
  25. Prikryjeme ich druhým dielom lístkového cesta, znova ho potrieme krémom a priklopíme tretím dielom lístkového cesta
  26. Pridáme šľahačku a posypeme zvyšnými jahodami
  27. Nakoniec kremeš prikryjeme posledným kúskom cesta a potrieme marmeládou
  28. Odrežeme jeden koniec plastového vrecka, kam sme vliali polevu
  29. Polevou na marmeládu nakreslíme rovné čiary rovnobežné so šírkou lístkového cesta
  30. Potom špajdľou tieto čiary prejdeme, aby sme vytvorili motív mramoru
  31. Krémeš rezy umiestnime aspoň na 2 hodiny do chladničky, než ich budeme podávať

V tomto recepte na kremeš je možné kombinovať rôzne druhy ovocia. Nezostávajte len pri jahodách, ale pridajte čučoriedky, maliny, alebo napríklad konzervované mandarínky. Len nezabudnite mandarínky nechať odkvapkať, nech vám nepremáča celé cesto!

Vylepšite celý dezert pravou a nefalšovanoudomácou marmeládou podľa nášho postupu, ktorý tento recept na kremeši s čerstvým ovocím zdokonalí.

Úžasný dezert z lístkového cesta ľanový krémom z vanilky a jahodami.
Zdroj: tasty.co

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.