Kváskový chlieb je nadmieru dobrý a hlavne zdraviu prospešný. Jasne, že klasické droždie, ktoré zakúpime v obchode konkurenciu nemá.
INGREDIENCIA
- 10 g štartovacieho kvásku
- 1 a ⅓ hrnčeka vody
- 2 lyžičky soli
- 4 hrnčeky chlebovej múky
POSTUP
- Zo štartovacieho kvásku si odoberieme 10 gramov, pridáme k nemu 25 g vody a 25 g múky, zmiešame a necháme kysnúť do dvojnásobného objemu.
- Zaberie to 4-12 hodín.
- Hotový kvások si dáme do misy, pridáme k nemu vodu, múku, soľ a cesto dôkladne spracujeme.
- Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť asi hodinu.
- Potom si cesto na pomúčenej doske roztiahneme a zložíme ako zavinovačku.
- Následne ho preložíme ešte na polovicu a vytvarujeme guľu.
- Necháme opäť kysnúť 30 minút.
- Tento proces ešte opakujeme raz až dvakrát.
- Odteraz necháme chlieb fermentovať 7-10 hodín pri izbovej teplote.
- Mali by sme vidieť, ako cesto krásne buble a znásobuje svoj objem.
- Bochník ešte naposledy vytvarujeme do gule, ktorú vytlačíme, aby vyliezli prebytočné bubliny.
- Necháme kysnúť ďalšiu hodinu a pol už v nádobe vyloženej papierom na pečenie.
- Plech alebo hrniec, môže byť liatinový alebo smaltovaný, si dáme do rúry nahriať.
- Do horúceho hrnca potom opatrne vyklopíme bochník chleba, ktorý potom ešte ostrým nožom narežeme uprostred.
- Pečieme na 230 ° C asi 25-30 minút.