Domáci vaječný likér

Domáci vaječný likér

Výroba skvelého likéru z vajec nie je žiadnou veľkou záhadou, stačí použiť čerstvé a kvalitné suroviny. Neexistujú žiadne konkrétne tipy, ako si tento lahodný nápoj vyrobiť. Jeho hlavným rysom je jednoduchosť. Použite chemicky neošetrené citróny, 96 percentný alkohol, ktorý likéru dodá silu, a kvalitné domáce vajcia.

Čo budeme potrebovať

Na výrobu 1 litra likéru

  1. 8 žĺtkov
  2. 300 g cukru
  3. 100 g vanilkového cukru
  4. 200 ml suchého vína
  5. 150 ml alkoholu (min. vol. 96 %)
  6. 500 ml plnotučného mlieka
  7. 500 ml čerstvej smotany
  8. 350 ml brandy
  9. Šľahačku
  10. Škoricu
  11. Citrónovú kôru
  12. Lyžicu mletej kávy

Postup

  1. Citrón si starostlivo umyjeme a očistíme
  2. Potom si z neho nastrúhame kôru, ale pozor, aby sme nestrúhali aj bielu časť, tá by mohla celú prípravu bombardina zničiť
  3. Pripravíme si hrniec so silným dnom
  4. Do neho nalejeme mlieko, smotanu, pridáme aj citrónovú kôru a namletú kávu
  5. Potom celú zmes privedieme do varu
  6. Varíme, kým sa zmes nezredukuje na polovicu
  7. Hrniec odstavíme z platne a počkáme, až mlieko vychladne
  8. Medzitým si ušľaháme žĺtky s práškovým cukrom
  9. Pridáme doň suché víno a vysokopercentný alkohol
  10. Všetko spolu dobre premiešame, aby sa všetky ingrediencie prepojili
  11. Vychladnuté mlieko scedíme, aby sa odstránili kúsky mletej kávy, citrónová kôra a prípadne aj hrudky
  12. Mlieko pridáme do zmesi zo žĺtkov, cukru a alkoholu
  13. Znovu všetko premiešame, kým nám nevznikne krémový likér
  14. Potom vaječný likér môžeme preliať do 0,75 alebo litrovej fľaše, alebo ho ihneď za tepla podávať v bombardíne
  15. Ak sa rozhodnete ho ihneď podávať, neprelievame ho do pohára, ale necháme ho v hrnci na platni a udržujeme jeho teplotu na nízky stupeň
  16. Do pohárov si nalejeme brandy
  17. Cez ňu nalejeme vaječný likér, premiešame, ozdobíme šľahačkou, škoricou a podávame

Nespotrebovaný vaječný likér uchovávajte v chladničke maximálne dva týždne.

Vaječný likér uvarený doma s kvapkou brandy podávaný ako bombardino.
Zdroj: ellastable.de

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.