Výroba skvelého likéru z vajec nie je žiadnou veľkou záhadou, stačí použiť čerstvé a kvalitné suroviny. Neexistujú žiadne konkrétne tipy, ako si tento lahodný nápoj vyrobiť. Jeho hlavným rysom je jednoduchosť. Použite chemicky neošetrené citróny, 96 percentný alkohol, ktorý likéru dodá silu, a kvalitné domáce vajcia.
Čo budeme potrebovať
Na výrobu 1 litra likéru
- 8 žĺtkov
- 300 g cukru
- 100 g vanilkového cukru
- 200 ml suchého vína
- 150 ml alkoholu (min. vol. 96 %)
- 500 ml plnotučného mlieka
- 500 ml čerstvej smotany
- 350 ml brandy
- Šľahačku
- Škoricu
- Citrónovú kôru
- Lyžicu mletej kávy
Postup
- Citrón si starostlivo umyjeme a očistíme
- Potom si z neho nastrúhame kôru, ale pozor, aby sme nestrúhali aj bielu časť, tá by mohla celú prípravu bombardina zničiť
- Pripravíme si hrniec so silným dnom
- Do neho nalejeme mlieko, smotanu, pridáme aj citrónovú kôru a namletú kávu
- Potom celú zmes privedieme do varu
- Varíme, kým sa zmes nezredukuje na polovicu
- Hrniec odstavíme z platne a počkáme, až mlieko vychladne
- Medzitým si ušľaháme žĺtky s práškovým cukrom
- Pridáme doň suché víno a vysokopercentný alkohol
- Všetko spolu dobre premiešame, aby sa všetky ingrediencie prepojili
- Vychladnuté mlieko scedíme, aby sa odstránili kúsky mletej kávy, citrónová kôra a prípadne aj hrudky
- Mlieko pridáme do zmesi zo žĺtkov, cukru a alkoholu
- Znovu všetko premiešame, kým nám nevznikne krémový likér
- Potom vaječný likér môžeme preliať do 0,75 alebo litrovej fľaše, alebo ho ihneď za tepla podávať v bombardíne
- Ak sa rozhodnete ho ihneď podávať, neprelievame ho do pohára, ale necháme ho v hrnci na platni a udržujeme jeho teplotu na nízky stupeň
- Do pohárov si nalejeme brandy
- Cez ňu nalejeme vaječný likér, premiešame, ozdobíme šľahačkou, škoricou a podávame
Nespotrebovaný vaječný likér uchovávajte v chladničke maximálne dva týždne.