Bylinu na výrobu sirupu zbierame v čistom prostredí a dbáme, aby nebola napadnutá škodcami.
Žihľava užívaná vnútorne je podporným prostriedkom pri liečení rôznych druhov krvácania – vykašliavanie krvi či krvavé zvracanie
Čo budeme potrebovať
- 450 g vrcholových výhonkov žihľavy dvojdomej
- 1 umytý citrón alebo pomaranč
- 2 kávové lyžičky kyseliny citrónovej
- 1,5 l vody
- asi 1,3 kg cukru
Postup
- Umytý pokrájaný citrón aj s prípadnými kôstkami zalejeme vodou a 10 minút povaríme.
- Žihľavu pod tečúcou vodou poriadne opláchneme a dáme do nerezovej alebo sklenenej misy.
- Zalejeme zvarenou vodou s citrónom.
- Voda nesmie byť vriaca, necháme ju ľahko vychladnúť. asi 5 minút.
- Zaťažíme napr. plochým tanierom, aby bola všetka žihľava ponorená, a necháme stáť 24 hodín.
- Druhý deň žihľavu scedíme cez plátno alebo papierový filter.
- Pridáme 2 kávové lyžičky kyseliny citrónovej a cukor. Na 1,5 l náleve by malo prísť aspoň 1,3 kg cukru.
- Šťavu zahrievame a miešame, aby sa rozpustil cukor.
- Zbierame penu, ktorá sa tvorí.
- Zahrievame dostatočne dlho, ale dávame pozor, aby sme udržali teplotu pod bodom varu.
- Potom už len nalievame do fliaš a uskladníme.
- Pre istotu môžeme sterilizovať pri 80 stupňoch.
- Užívame ako sirup do vody, na sladenie čaju, alebo až 3x denne jednu polievkovú lyžicu ako prevenciu.
Ak vás recepty zaujali, môžete skúsiť aj pripraviť žihľavovú polievku, žihľavovú plnku, alebo použiť žihľavu ako bylinku .