Naučte sa, ako si doma vyrobiť najlepšiu dračiu rolku alebo sushi s úhorom a krevetou!
Čo budeme potrebovať
- 115 g šalátovej uhorky
- 2 avokáda
- ½ citróna
- 2 listy nori (morské riasy)
- 360 g sushi ryže (varená a ochutená – pozri posledný recept ako pripraviť sushi ryžu?)
- 8 kusov tempura kreviet (alebo upečených/osmažených)
- 20 g tobiko (ikry z lietajúcich rýb)
Na ozdobu
- Pikantná majonéza Sriracha
- Rybia omáčka
- Pražené čierne sezamové semienka
Na namáčanie rúk
- 60 ml vody
- 2 lyžičky ryžového octu
Postup
- Uhorku nakrájame pozdĺžne na štvrtky
- Odstránime semienka a potom pozdĺžne rozkrojíme napoly
- Nori riasu prepolíme
- Avokádo rozrežeme pozdĺžne okolo kôstky a rozpolíme
- Z avokáda odstránime šupku, nakrájame ho a pokvapkáme citrónovou šťavou
- Plátky avokáda jemne zatlačíme prstami a potom jemne a rovnomerne tlačte stranou noža, pokiaľ nebude dĺžka avokáda približne ako dĺžka sushi rolky
- Bambusovú podložku zabalíme do plastovej fólie a položíme polovicu listu nori lesklou stranou dole
- Prsty si namočíme do octovej vody a na plát nori rozprestrieme ½ šálky sushi ryže
- Otočíme ju a na spodný koniec listu nori vložíme krevetu, prúžky uhorky a tobiko ikry
- Od spodného konca začneme plát nori cez náplň tesne a pevne prevaľovať bambusovou podložkou, kým spodný koniec nedosiahne koniec riasy.
- Na rolku položíme bambusovú podložku a rolku pevne stlačíme
- Avokádo položíme na rolku
- Na rolku položte plastovú fóliu a potom ju preložíme bambusovú podložku
- Rolku pevne pritlačíme, kým sa plátky avokáda neobtočia okolo sushi
- Ale opatrne, aby sme avokádo nepolámali
- Roládu nakrájame nožom na 8 kusov
- Po každom reze nôž očistíme mokrou handričkou
- Odstráňte z roliek plastovú fóliu a prenesme ich na servírovací tanier
- Na každý kúsok sushi dáme tobiko a pokvapkáme ho pikantnou majonézou a navrch nasypeme čiernym sezamom
Ak chcete, nalejte na tanier trochu unagi omáčky, aby ste mohli sushi namáčať.