Podávajte túto báječnú buchtu ku káve či s kopčekom zmrzliny alebo šľahačkou ako dezert. Kombinácia poriadnej nálože čučoriedok s korenenou maslovou posýpkou a kyslou smotanou je neuveriteľná!
Ingrediencie
- 1 a 1/2 šálky hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1/4 čajovej lyžičky jedlej sódy
- 1/4 lyžičky soli
- 8 polievkových lyžíc zmäkčeného masla
- 3/4 šálky cukru
- 2 veľké vajcia
- 1/2 šálky kyslej smotany
- 1 a 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
- 2 šálky čučoriedok
Na posýpku:
- 1/2 šálky trstinového cukru
- 3/4 hrnčeka hladkej múky
- 1/2 lyžičky škorice
- štipka muškátového orieška
- 5 lyžíc rozpusteného masla
- voliteľne: 1/2 šálky jemne nasekaných vlašských orechov alebo pekanových orechov
Postup
- Vymažte 23 cm koláčovú formu.
- Predhrejte rúra na 180 stupňov Celzia.
- V mise zmiešajte 1 a 1/2 šálky múky, prášok do pečiva, sódu a soľ.
- Dajte bokom.
- V elektrickom mixéri vyšľahajte zmäknuté maslo s cukrom.
- Šľahajte asi 3 až 4 minúty, kým nebude zmes hladká a nadýchaná.
- Pridajte vajcia a rozšľahajte do hladka.
- Pridajte kyslú smotanu s vanilkou a zašľahajte.
- Nakoniec pridajte aj múčnu zmes a na nízkej rýchlosti rozšľahajte.
- Cesto rozotrite do pripravenej formy a rovnomerne ho posypte čučoriedkami.
- V inej mise zmiešajte trstinový cukor, 3/4 šálky múky, škoricu a muškátový oriešok.
- Zmes premiešajte vidličkou.
- Pridajte 5 lyžíc rozpusteného masla a dobre premiešajte.
- Pokiaľ používate, vmiešajte najemno nasekané orechy.
- Drobenkovou zmesou rovnomerne posypte čučoriedky.
- Pečte v predhriatej rúre 40 až 45 minút, kým koláč nie je pevný a vrch nezhnedne.
- Nechajte vychladnúť vo forme asi 10 minút na stojane.
- Pred krájaním vyberte z formy a nechajte úplne vychladnúť.