Tento múčnik s posýpkou je úplne luxusný, s veľkým množstvom jabĺk a najskvelejšou posýpkou všetkých čias! Vyskúšajte ho a uvidíte sami.
Ingrediencie
Na buchte:
- 3/4 šálky hladkej múky
- 1/4 šálky kryštálového cukru
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 3/4 lyžičky mletej škorice
- 1/8 lyžičky jedlej sódy
- 1/8 lyžičky soli
- 1/4 šálky + 2 polievkové lyžice mlieka
- 3/4 lyžičky vanilkového extraktu
- 1/4 šálky + 2 lyžičky rastlinného repkového oleja
- 1 veľké vajcia
- 2 až 3 stredne veľké jablká, umyté, olúpané, zbavené jadier a nakrájané na plátky
- 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 1 polievková lyžica jablčného octu
Na posýpku:
- 1/3 šálky trstinového cukru
- 1/3 šálky kryštálového cukru
- 1 lyžička mletej škorice
- 1/2 lyžičky soli
- 1/2 šálky masla, rozpusteného a vychladnutého
- 1 a 1/2 šálky hladkej múky
Postup
- Vymažte a múkou vysypte 20 cm rozkladaciu guľatú formu.
- Odložte bokom.
- Predhrejte rúru na 190 stupňov C.
- Pripravte si posýpku.
- V strednej mise zmiešajte oba cukry, škoricu, soľ a múku.
- Vidličkou pridajte rozpustené maslo a miešajte, kým sa zo zmesi nevytvoria omrvinky.
- Dajte bokom.
- V strednej mise zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva, škoricu, jedlú sódu a soľ.
- Vo veľkej odmerke zmiešajte mlieko, vanilku, olej a vajcia.
- Šľahajte do hladka.
- Pridajte mokré prísady k suchým a premiešajte vareškou.
- Niekoľko hrudiek v ceste je v poriadku.
- Cesto nalejte do pripravenej formy.
- V strednej mise premiešajte plátky jabĺk s dvoma lyžicami cukru, 1/2 lyžičky škorice a jablčným octom.
- Dajte bokom.
- Na cesto naaranžujte plátky jablka.
- Jablká posypte posýpkou.
- Koláč pečte 30 až 35 minút alebo pokiaľ nie je drobenka dozlatista.
- Nechajte vo forme úplne vychladnúť.
- Preložte na servírovací tanier alebo stojan.
- Nakrájajte a podávajte.
- Uchovávajte v zakrytej nádobe až 4 dni.