Drobenkový koláč s broskyňami

Drobenkový koláč s broskyňami

Chutný maslový koláč s čerstvými broskyňami a jemnou škoricovou posýpkou, zavŕšený sladkou vanilkovou polevou, je úplne luxusný dezert, ktorý si zamiluje celá vaša rodina!

Ingrediencie

Na posýpku:

  • 1 a ¼ šálky hladkej múky
  • 1/3 šálky trstinového cukru
  • 1/3 šálky kryštálového cukru
  • 1 a 1/4 lyžičky mletej škorice
  • 1/4 lyžičky sušeného zázvoru
  • 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
  • 1/8 lyžičky soli
  • 1/2 šálky rozpusteného masla

Na koláč:

  • 1 a 1/2 šálky hladkej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1/4 lyžičky jedlej sódy
  • 1/2 lyžičky soli
  • 500 g broskýň izbovej teploty, olúpaných, vykôstkovaných a nakrájaných na plátky (asi 3 stredné broskyne, každá nakrájaná na 10 plátkov)
  • 3/4 šálky kryštálového cukru
  • 1/2 šálky zmäkčeného masla
  • 2 veľké vajcia
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1/3 šálky kyslej smotany
  • 1/3 šálky cmaru

Na vanilkovú polevu:

  • 1/2 šálky práškového cukru
  • 1 polievková lyžica mlieka
  • 1/4 lyžičky vanilky

Postup

  1. Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
  2. Postriekajte 23 cm tortovú formu nepriľnavým sprejom na varenie.
  3. Pripravte si posýpku.
  4. V mise zmiešajte dohromady múku, trstinový cukor, kryštálový cukor, škoricu, zázvor, muškátový oriešok a soľ (všetky hrudky trstinového cukru rozdrvte prsty).
  5. Prilejte rozpustené maslo a pomocou gumovej špachtle vytvorte posýpku.
  6. Dajte bokom.
  7. V samostatnej miske miešajte múku, prášok do pečiva, sódu a soľ po dobu 20 sekúnd, dajte bokom a olúpte a nakrájajte broskyne, pokiaľ ste to ešte neurobili.
  8. V mise elektrického stolného mixéra vybaveného lopatkovým nástavcom vyšľahajte maslo a kryštálový cukor tak, aby bola zmes svetlá a krásne nadýchaná.
  9. Primiešajte 1 vajce a potom vanilku s druhým vajcom.
  10. Pridajte 1/3 múčnej zmesi do zmesi maslo/vajcia a miešajte len tak dlho, kým sa nespoja, potom prilejte cmar a miešajte tak dlho, kým sa všetko nespojí.
  11. Vmiešajte ďalšie 1/3 múčnej zmesi a miešajte len do spojenia, potom vmiešajte kyslú smotanu.
  12. Dokončite primiešaním poslednej 1/3 zmesi múky a miešajte, kým sa takmer nespojí, potom vyberte z mixéra mixku, zoškrabajte strany a dno a premiešajte, aby sa všetko spojilo.
  13. Nalejte cesto do pripravenej formy.
  14. Rovnomerne posypte broskyňami a potom rovnomerne posypte posýpkovou zmesou.
  15. Pečte v predhriatej rúre, kým nie je stred koláča hotový, asi 50 – 55 minút.
  16. Nechajte vychladnúť na mriežke a potom podľa potreby pokvapkajte polevou.
  17. Polevu si pripravíte nasledovne: V mise zmiešajte práškový cukor, mlieko a vanilku.
  18. Pridajte viac mlieka na riedenie podľa potreby alebo viac práškového cukru, aby ste v prípade potreby zahustili.
  19. Dobrú chuť!
Kus koláča z čerstvých broskýň so škoricovou posýpkou a vanilkovou polevou servírovaný na tanieriku s vidličkou.
www.cookingclassy.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.