Dusené husie droby, luxusný vývar, sušené ovocie a hrejivé korenie dohromady vytvára jedinečnú kombináciu, ktorú si zamilujete! Servírujte s domácimi knedličkami a máte úžasnú sviatočnú polievku.
INGREDIENCIA
Na polievku:
- 1 kg husacích alebo kačacích drobov (ako sú krky, krídla, žalúdky a srdce, ale nie pečeň)
- 6 šálok vody
- 3 alebo 4 celé klinčeky
- 1 lyžička sušenej majoránky
- 2 celé bobkové listy
- soľ a čerstvo mleté korenie podľa chuti
- 2 lyžice kačacieho tuku alebo masla
- 1 veľká cibuľa nakrájaná na plátky
- 1 stonka stopkového zeleru, nakrájaná
- 1 celá mrkva, olúpaná a nakrájaná
- 1/4 šálky hrozienok
- 1/4 šálky sušených brusníc
- 10 celých sušených sliviek zbavených kôstok a rozpolených
- 3 lyžice jablčného octu
- 2 lyžičky cukru
Na knedličky:
- 1 kg múčných zemiakov
- 2 lyžice rozpusteného kačacieho tuku alebo masla
- 1 kačacie alebo slepačie vajcia, ľahko rozšľahané
- 1/4 šálky strúhanky
- 1 lyžica soli
- 1/2 lyžičky mletého muškátového orieška
- cca 1/2 šálky hladkej múky
POSTUP
- Do veľkého hrnca nalejte vodu, pridajte droby a priveďte do varu.
- Nezabudnite zbierať penu.
- Pridajte klinčeky, majorán a bobkové listy a štipku soli.
- Prikryte, nechajte variť na miernom plameni, a varte 2 až 4 hodiny, kým mäso nezačne opadávať z krku a krídiel.
- Medzitým vo veľkej panvici rozohrejte kačacie masť.
- Pridajte cibuľu a za občasného miešania restujte, aby skaramelizovala.
- Bude to trvať asi 20 minút.
- Akonáhle je pekne opečená, vypnite oheň a odstavte.
- Počas varenia polievky vypracujte cesto na knedle.
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Každý zemiak prepichajte po celom tele hroty vidličky a potom ich potrite kačacou masťou.
- Zemiaky vložte na mriežku do rúry a pečte 1 hodinu.
- Vyberte ich z rúry, rozlomte, aby sa uvoľnila para, a nechajte 15 až 30 minút vychladnúť.
- Uvarené zemiaky olúpte av mise roztlačte vidličkou.
- Pridajte vajcia, strúhanku, soľ, muškátový oriešok a múku a premiešajte.
- Cesto nehneťte ako cesto na chleba, knedličky by boli veľmi ťažké.
- Dajte bokom.
- Akonáhle je mäso mäkké, vypnite sporák a vylovte žalúdky, srdce, krky a krídla.
- Nakrájajte nahrubo žalúdky a srdce a stiahnite všetko mäso z krkov a krídiel.
- Všetko mäso vráťte do polievky.
- Pridajte zeler, mrkvu, karamelizovanú cibuľu, hrozienka, brusnice a slivky. Znovu zapnite oheň a polievku priveďte späť do varu.
- Medzitým priveďte do varu osolenú vodu vo veľkom hrnci na varenie knedlí.
- Z cesta tvarujte malé guličky, na každú použite asi 1 polievkovú lyžicu cesta.
- Keď sú všetky knedle vytvarované, opatrne ich ponorte do vriacej vody.
- Knedličky nechajte variť na miernom vare.
- Keď knedličky vyplávajú na povrch, čo by malo trvať 4 až 5 minút, vyberte ich z vody von.
- Do polievky pridajte ocot a cukor, potom dochuťte soľou a korením.
- Ochutnajte a prípadne dochuťte.
- Ak chcete podávať, naaranžujte do každej misky niekoľko knedlí a okolo nalejte horúcu polievku.
Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie plynových varných dosiek . Kto vyhral v našom porovnaní?