Dukátové buchtičky s vanilkovým krémom

Dukátové buchtičky s vanilkovým krémom

Keď máme chuť na typicky českú pochúťku, nemusíme chodiť do reštaurácie. Naopak si ju zvládneme pripraviť vlastnoručne v domácom prostredí a tak skvelú, že sa budeme olizovať až na hlave.

Ingrediencie:

Na buchtičky:

  • 1 lyžička sušeného droždia (alebo 15 g čerstvého)
  • 1/2 hrnčeka kryštálového cukru
  • 2/3 hrnčeka vlažného mlieka
  • 1/2 kocky nesoleného masla
  • 2 1/2 hrnčeka polohrubej múky
  • 1 vaječný žĺtok
  • Štipka soli

Na vanilkovú omáčku:

  • 6 vaječných žĺtkov
  • 1/2 hrnčeka kryštálového cukru
  • 2 hrnčeky smotany na šľahanie
  • 1 lyžica vanilkovej esencie

Na dohotovenie:

  • 2 lyžice rozpusteného masla
  • 1 lyžica rumu

Postup:

  • Droždie nasypeme/nadrobíme do misky, pridáme 1 lyžičku cukru, 2 lyžice vlažného mlieka a pri izbovej teplote necháme 10 minút pracovať.
  • Zostávajúce mlieko nalejeme do malého hrnca, pridáme maslo a necháme spoločne rozohriať.
  • Múky preosejeme do misky, prihodíme štipku soli, zvyšok cukru, vajcia, mlieko s rozpusteným maslom a kvások.
  • Miesime tak dlho, až nám vznikne hladké cesto, ktoré vložíme do misy a dáme na teplé miesto na 1 hodinu kysnúť.
  • Potom si predhrejeme rúru na 160 stupňov a plech na pečenie natrieme olejom alebo rozpustenou masťou.
  • Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme do dlhého valčeka s priemerom 2,5 až 3 cm. Nakrájame na rovnako veľké kúsky a rukou vytvarujeme do tvaru guličky.
  • Naukladáme do vymasteného pekáča tesne vedľa seba, pričom potrieme rozpusteným maslom tak, aby sa dostalo aj medzi buchtičky. Vložíme do rúry a pečieme 20 minút, kým nezískajú zlatistý nádych.
  • Potom vyberieme upečené buchtičky z rúry a potrieme ich horúcim rozpusteným maslom s rumom.
  • Na omáčku dáme žĺtky do misy, pridáme cukor, vanilku a dôkladne našľaháme. Smotanu na šľahanie ohrejeme v hrnci a pomaly ju za stáleho miešania vlejeme do vaječnej zmesi.
  • Celú zmes potom prelejeme späť do hrnca od smotany a na miernom ohni zahrievame, kým omáčka nestuhne.
  • Potom precedíme do čistej misky a necháme vychladnúť. Počas chladnutia občas premiešame.
  • Buchtičky rozdelíme na taniere, prelejeme omáčkou a môžeme servírovať.
Mini buchty s pudingovou omáčkou a vôňou vanilky.
Zdroj: https://www.cooklikeczechs.com/

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.