Duľová vejmrda

Duľová vejmrda

Chren, chutney (po slovensky čatní), tak sa tejto pochúťke môže hovoriť. Vďaka použitému druhu ovocia bude mať úplne charakteristickú chuť. Zmes je lahodná, osviežujúca a má ten správny šmrnc. Hodí sa k mäsu, ale pokojne aj k pečenej zelenine.

Ingrediencie:

  • 1 kg dúľa
  • 300 ml bieleho suchého vína
  • 500 ml litra čerstvej jablčnej šťavy
  • 180 g cukru
  • 30 g čerstvého chrenu
  • 1 chilli paprička zbavená semienok
  • Šťavu z 1 chemicky neošetreného citróna
  • 1 lyžica balzamikového octu
  • 1 lyžica morskej soli s bylinkami
  • Štipku bieleho korenia (kto nemá, môže dať aj čierny alebo štvorfarebný)

Postup:

  • Dule utrieme suchou kuchynskou utierkou, aby sa zbavilo chĺpkov a potom umyjeme pod tečúcou vodou.
  • Ovocie olúpeme, rozštvrtíme, zbavíme jadrovníka a nakrájame na rovnomerné mesiačiky.
  • Biele víno a jablčnú šťavu privedieme do varu. Cukor dáme do iného hrnca a necháme skaramelizovať.
  • Vlejeme zmes jablčnej šťavy a bieleho vína. Pridáme dule a varíme, kým nie je ovocie mäkké. do mäkka.
  • Vyberieme polovicu dúlí a nahrubo ich nasekáme. Zatiaľ ich dáme bokom.
  • Zvyšné dule rozmixujeme na pyré. Pridáme nastrúhaný chren, čili papričku a nakrájané dule, čo sme si predtým dali bokom.
  • Privedieme do varu a odstavíme z ohňa. Podľa chuti dochutíme citrónovou šťavou, octom, bylinkovou soľou a korením.
  • Čatník nalejeme do predhriatych pohárov a ihneď uzavrieme.
Dulový chren.
Zdroj: https://bosskitchen.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.