Chren, chutney (po slovensky čatní), tak sa tejto pochúťke môže hovoriť. Vďaka použitému druhu ovocia bude mať úplne charakteristickú chuť. Zmes je lahodná, osviežujúca a má ten správny šmrnc. Hodí sa k mäsu, ale pokojne aj k pečenej zelenine.
Ingrediencie:
- 1 kg dúľa
- 300 ml bieleho suchého vína
- 500 ml litra čerstvej jablčnej šťavy
- 180 g cukru
- 30 g čerstvého chrenu
- 1 chilli paprička zbavená semienok
- Šťavu z 1 chemicky neošetreného citróna
- 1 lyžica balzamikového octu
- 1 lyžica morskej soli s bylinkami
- Štipku bieleho korenia (kto nemá, môže dať aj čierny alebo štvorfarebný)
Postup:
- Dule utrieme suchou kuchynskou utierkou, aby sa zbavilo chĺpkov a potom umyjeme pod tečúcou vodou.
- Ovocie olúpeme, rozštvrtíme, zbavíme jadrovníka a nakrájame na rovnomerné mesiačiky.
- Biele víno a jablčnú šťavu privedieme do varu. Cukor dáme do iného hrnca a necháme skaramelizovať.
- Vlejeme zmes jablčnej šťavy a bieleho vína. Pridáme dule a varíme, kým nie je ovocie mäkké. do mäkka.
- Vyberieme polovicu dúlí a nahrubo ich nasekáme. Zatiaľ ich dáme bokom.
- Zvyšné dule rozmixujeme na pyré. Pridáme nastrúhaný chren, čili papričku a nakrájané dule, čo sme si predtým dali bokom.
- Privedieme do varu a odstavíme z ohňa. Podľa chuti dochutíme citrónovou šťavou, octom, bylinkovou soľou a korením.
- Čatník nalejeme do predhriatych pohárov a ihneď uzavrieme.