Tento vynikajúci recept sa pripravuje hlavne na Vianoce. Hoci hovoríme o syre, správny názov je Membrillo, čo je vlastne husté sladké želé vyrobené z dule. Tie majú vysoký obsa pektínu, nemusíme tak pridávať žiadne ďalšie zložky. Na výrobu želé stačí ovocie a cukor.
Ingrediencie:
- 4 dule
- 350 – 400 g cukru
Postup:
- Dule olúpeme, zbavíme jadrovníka a nakrájame nahrubo.
- Vložíme do hrnca, zalejeme vodou a privedieme do varu. Varíme, kým nie sú mäkké.
- Scedíme, preložíme do mixéra a rozmixujeme na hladké pyré.
- Hotové pyré zoškrabneme na panvicu alebo do hrnca so silným dnom.
- Do kaše/pyré pridáme na váhu rovnaké množstvo cukru ako je hmotnosť dúľa a dobre premiešame.
- Varíme veľmi pomaly zhruba 1 hodinu, alebo kým pasta nezíska krásnu tmavo jantárovú farbu.
- Nezabúdame pravidelne miešať, aby sa zmes nelepila a nepripaľovala.
- Žiaruvzdornú servírovaciu misku alebo zapekaciu, vyložíme potravinárskou fóliou a potom do nej zoškrabneme pastu.
- Vyrovnáme povrch stierkou, necháme vychladnúť na izbovú teplotu a potom vložíme do chladničky, kde pasta zatuhne do pevného bloku.
- Akonáhle stuhne, možno ho nakrájať na menšie bloky a podávať so syrom alebo údeninami, použiť ako hustú nátierku na toasty a krekry, ale aj ako náplň do sladkého pečiva.