Duľový syr

Duľový syr

Tento vynikajúci recept sa pripravuje hlavne na Vianoce. Hoci hovoríme o syre, správny názov je Membrillo, čo je vlastne husté sladké želé vyrobené z dule. Tie majú vysoký obsa pektínu, nemusíme tak pridávať žiadne ďalšie zložky. Na výrobu želé stačí ovocie a cukor.

Ingrediencie:

  • 4 dule
  • 350 – 400 g cukru

Postup:

  • Dule olúpeme, zbavíme jadrovníka a nakrájame nahrubo.
  • Vložíme do hrnca, zalejeme vodou a privedieme do varu. Varíme, kým nie sú mäkké.
  • Scedíme, preložíme do mixéra a rozmixujeme na hladké pyré.
  • Hotové pyré zoškrabneme na panvicu alebo do hrnca so silným dnom.
  • Do kaše/pyré pridáme na váhu rovnaké množstvo cukru ako je hmotnosť dúľa a dobre premiešame.
  • Varíme veľmi pomaly zhruba 1 hodinu, alebo kým pasta nezíska krásnu tmavo jantárovú farbu.
  • Nezabúdame pravidelne miešať, aby sa zmes nelepila a nepripaľovala.
  • Žiaruvzdornú servírovaciu misku alebo zapekaciu, vyložíme potravinárskou fóliou a potom do nej zoškrabneme pastu.
  • Vyrovnáme povrch stierkou, necháme vychladnúť na izbovú teplotu a potom vložíme do chladničky, kde pasta zatuhne do pevného bloku.
  • Akonáhle stuhne, možno ho nakrájať na menšie bloky a podávať so syrom alebo údeninami, použiť ako hustú nátierku na toasty a krekry, ale aj ako náplň do sladkého pečiva.
Membrillo kdulová pasta.
Zdroj: https://www.greatbritishchefs.com/

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.