Tento recept na kalamáre z chobotnice na červenom víne, fenikle, rozmaríne a paradajok sa perfektne hodí ako tapa alebo jednoducho ho môžeme podávať s ryžou či novými zemiakmi.
Čo budeme potrebovať
- Lyžica olivového oleja (plus navyše na pokvapkaní)
- 1 kg pripravené kalmáre (očistené a nakrájané na hrubé krúžky)
- 2 cibuľa (nakrájané)
- 3 strúčiky cesnaku (nakrájané na plátky)
- Štipka chilli
- Lyžička feniklového prášku
- 3 bobkové listy
- Lyžica rozmarínu (nahrubo nasekaného)
- Štipka cukru
- 3 lyžice červeného vínneho octu
- 400 g plechovky nakrájaných paradajok
- 200 ml červeného vína
- Hrsť nasekaného koriandra
- Kôra z ½ pomaranča
Postup
- V plytkom kastróli rozohrejeme olivový olej a pridáme kúsky kalmáre, cibuľu a cesnak
- Pridáme suché ingrediencie (okrem koriandra a pomarančovej kôry) a začneme variť asi 15 minút, kým sa všetka tekutina neodparí a cibuľa nezmäkne
- Pridáme ocot a nakrájané paradajky, varíme ďalšiu 1 minútu
- Potom zalejeme červeným vínom a okoreníme
- Varíme, za občasného miešania po dobu 1 hodiny, na najnižšiu teplotu ohňu, kým omáčka nie je bohatá a chobotnica naozaj mäkká
- Vypneme teplo a necháme mierne vychladnúť
- Kalmárik pokvapkáme trochou olivového oleja a posypeme koriandrom a pomarančovou kôrou