6 poctivých receptov s dusenou mrkvou. Zdravé a napriek tomu veľmi chutné!

Máte radi sladkastú chuť mrkvy?

Recepty s dusenou mrkvou sa dajú nakombinovať naozaj dobre as čímkoľvek si len zmyslíte.

Existuje mnoho variantov ako pripraviť mrkvu ako prílohu k hlavnému jedlu.

Ale tiež existuje mnoho výborných spôsobov, ako si varenú mrkvu vychutnať aj len ako bezmäsité jedlo.

Nuž, poďme na to.

Prečo by sme mali jesť mrkva pravidelne?

Mrkva je jedným z najrozšírenejších a najznámejších druhov zeleniny.
Iste si väčšina z vás spomenie, keď vám rodičia a starí rodičia hovorili, aby ste jedli veľa mrkvy, pretože je zdravá na oči.

Áno, majú pravdu. Mrkva, ako je známe, obsahuje mnoho cenných vitamínov (B, C, D, E, K) a minerálov (napr.: sodík, vápnik, jód draslík, horčík, fosfor, selén, mangán, meď, železo), vrátane antioxidantov.

Teda pokiaľ si dávate mrkvu pravidelne, robíte pre seba a svoje telo dobrú vec, pretože:

  • Mrkva znižuje hladinu cholesterolu
  • Varená mrkva na hnačku, surová je na zápchu
  • Mrkva je dôležitá pre oči a imunitu
  • Spevňuje a podporuje mineralizáciu kostí a bráni vzniku osteoporózy
  • Znižuje riziko vzniku srdcových ochorení
  • Mrkva znižuje riziko rozvoja mnohých druhov rakoviny

A to sme neprešli ani zďaleka všetky blahodárne účinky mrkvy.

Zaujímavosť na záver:

Vedeli ste, že existuje Medzinárodný deň mrkvy? Je ním od roku 2003 vždy 4. apríla. Okrem Českej republiky mrkva oslavujú aj ďalšie krajiny ako Japonsko, Veľká Británia, Austrália, Rusko, Taliansko, Švédsko a Francúzsko. Oslavy sú v štýle večierkov, detských osláv s kostýmami a mrkvovými receptami rôznych chutí.

A akú ďalšiu dobrotu si môžete pripraviť z mrkvy? Inšpirujte sa týmito zdravými receptami na smoothie z mrkvy .

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.